Při stavbě O2 areny se zřejmě tunelovalo

Praha - Policie šetří tunelování během výstavby multifunkční O2 areny a podle informací Mladé fronty Dnes chystá obvinění. Manažeři, kteří řídili stavbu, nechali svým firmám vyplatit přes 60 milionů korun. Tyto informace vyplynuly na povrch až nyní, kdy se zkrachovalé loterijní společnosti ujal insolvenční správce Josef Cupka. Sazka je od pondělí v konkurzu, a to právě kvůli problémům se splácením výstavby O2 arena.

Kriminalisté právě mapují vztahy ve firmě Bestsport, jež měla na starosti stavbu areny v letech 2002 až 2004. Pětice manažerů a klíčových pracovníků z investičního oddělení Bestsportu seděla na dvou židlích ve dvou firmách. V Bestsportu měli na starosti koordinaci stavby a inženýrskou činnost a za tuto práci dostávali mzdu plus odměny za splněné termíny. Problém podle Mladé fronty Dnes je, že kromě toho měli také své firmy nebo živnostenské listy, na něž inkasovali desítky milionů za tutéž práci. Většinou to byly konzultace, poradenství a inženýrská činnost.

Za tunelování by mohly padnout až osmileté tresty

Nejvíce měl dostat na živnostenský list tehdejší koordinátor výstavby areny Karel Hudera. Mělo jít zhruba o 40 milionů korun. Jako živnostníci fakturovali také Oldřich Kračmer z administrativního oddělení Bestsportu a Ivan Hurník z investičního oddělení. Kračmer inkasoval půl milionu a Hurník deset milionů. Poradenská agentura tehdejšího šéfa Bestsportu Antonína Surky Fairma získala půl milionu a společnost E-Kit Jana Bláhy z investičního odboru fakturovala deset milionů.

Kriminalisté z odboru hospodářské kriminality aféru prověřují již od roku 2008, kdy dostali trestní oznámení na předlužení stavby. „Tuto věc prověřujeme i pro podezření ze spáchání trestného činu zneužívání informací v obchodním styku. Vyzvali jsme odpovědné zástupce zmíněných firem k vydání věcí důležitých pro trestní řízení. Výzvu akceptovali, požadované věci dobrovolně vydali,“ uvedla mluvčí pražské policie Eva Miklíková. Pokud podezřelé opravdu obviní, hrozí jim dva až osm let vězení.

Tehdejší šéf Bestsportu se brání tím, že všechny smlouvy, které byly uzavřeny, byly odsouhlaseny představenstvy Bestsportu i Sazky. „Bylo to s vědomím všech, já jsem nikoho netuneloval,“ uvedl Surka. Podle generálního ředitele a předsedy představenstva loterijní společnosti Aleše Hušáka „jde o klasické nepochopení celého procesu výstavby“.

O2 arena stála u zrodu problémů Sazky

Po hvězdném úspěchu českých hokejistů v Naganu v roce 1998 začal sílit tlak na přiblížení vrcholných hokejových utkání k nadšeným českým fanouškům. Na to ale bylo potřeba postavit národní hokejovou halu, na což stát, který se v té době teprve vzpamatovával z ekonomického propadu let 1997 a 1998, neměl. Do stavby haly se tedy pustila Sazka. A neměla to dělat zadarmo. Stát jí měl na oplátku zajistit výhradní postavení na poli číselných loterií. K tomu však nedošlo. Místo toho přišlo trpké vystřízlivění. Halu se daří naplnit jen sporadicky, drahé skyboxy, z jejichž pronájmu měly plynout tučné zisky, zůstaly stranou zájmu firem i bohatých jednotlivců.

Sazka, které ale O2 arena fakticky ani nepatřila, za ni musela držitelům dluhopisů platit nemalé finanční sumy. Právě problémy se splácením odstartovaly vlnu jejích finančních problémů, které v pátek vyvrcholily prohlášením konkurzu na Sazku.

O2 arena
Zdroj: ČT24
Vydáno pod