Návrat k drachmě? Nesmysl, tvrdí šéf řecké centrální banky

Atény - Myšlenka, že by Řecko mohlo vystoupit z eurozóny a vrátit se k drachmě, je úsměvná. Řekl to guvernér řecké centrální banky Jorgos Provopulos v rozhovoru pro německý Handelsblatt. Atény podle něj ve všech svých kalkulacích nadále počítají v eurech. Provopulos se tak snaží vyvrátit spekulace mnohých ekonomů, kteří v poslední době začali sázet právě na odchod Řecka z eurozóny.

Myšlenku odchodu Řecka z eurozóny nastínilo více ekonomů, naposledy se tak v úterý v komentáři v listu The Wall Street Journal vyjádřil člen prestižního institutu Freeman-Spogli Josef Joffe.

Provopulos se k názorům na opětovné zavedení drachmy vyjadřoval u příležitosti zveřejnění zprávy o dopadech klimatických změn na řeckou ekonomiku v příštích 90 letech. „Tato zpráva je jasnou odpovědí na různé nepravděpodobné a směšné scénáře, které zde kolují. Připomínám, že všechny výpočty rozboru nákladů a výnosů, které jsou obsažené v této zprávě, jsou v eurech,“ řekl guvernér.

Handelsblatt k tématu problémů Řecka napsal, že Atény se s evropskými věřiteli předběžně dohodly na založení privatizačního úřadu, který bude fungovat nezávisle na vládě. Konečné dohody má být podle listu dosaženo co nevidět. Handelsblatt neuvedl zdroj svých informací. Podle listu zatím není jasné, zda se budou na činnosti úřadu nějakým způsobem podílet Mezinárodní měnový fond, Evropská unie anebo Evropská centrální banka.

Řecko by navíc mohlo uzavřít jednání s inspektory z Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu do konce týdne. Diskuse se točí kolem střednědobého rozpočtového plánu řecké vlády a životně důležité další tranše mezinárodní pomoci. Na otázku, kdy by se inspekce mohla uzavřít, uvedl jeden ze zdrojů: „Zítra, pokud budeme mít štěstí, ale mohlo by to být i v pátek.“

Unie vzkazuje Řecku: Urychlete privatizaci

Činitelé Evropské unie již vyzvali Atény, aby privatizační tempo neodkladně urychlily. Navrhli také, aby vznikla správcovská společnost, která by na celý proces dohlížela. Fungovala by podobně jako úřad, který si před 20 lety založili Němci a jehož úkolem bylo dohlížet na privatizaci státních podniků v bývalé Německé demokratické republice.

Řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu o víkendu řekl, že EU nežádala, aby mohla při prodeji majetku hrát klíčovou roli. Nabízí prý jen zkušenosti. Papakonstantinu také slíbil, že Řecko si do roku 2015 díky úsporám a zvýšení daní zajistí zhruba 28 miliard eur.