Čína překonala Japonsko a stala se manga velmocí

Peking – Čína v roce 2010 vyrobila více animovaných filmů a seriálů než kolébka manga kultury Japonsko. Podle pekingské filmové akademie jich spatřilo světlo světa zhruba 300. Čína se tak stala největším producentem mangy na světě. Nyní se příznivci komiksů sešli na festivalu Cosplay v Pekingu. Zdejší návštěvníky spojuje záliba v převlékání.

„Japonská manga není jenom pro děti, nikdy nebyla. Mají to rádi i dospělí. Můžou díky ní načas utéct od reality, představit si, že jsou třeba malé čarodějnice z jiného světa,“ prohlašuje jedna z fanynek mangy.

Fanynka mangy:

„Poslední dobou se kultura mangy a anime rozšiřuje čím dál rychleji. Každý rok se pořádá víc a víc akcí, jako je tato.“

Manga festival (zdroj: ČT24)

Hodnota čínského manga trhu se odhaduje na miliardu dolarů. Toho si všimla i vláda, která se zatím okrajovou část průmyslu snaží finančně podporovat. V roce 2008 do ní dala milion dolarů, o dva roky později už to bylo dvakrát tolik.

„Akce takového rozsahu se koná jednou za rok, protože jen půl roku to tu připravujeme. Pak se samozřejmě dělají i menší akce, jako jsou karnevaly, přednášky nebo různé soutěže,“ říká pořadatelka výstavy Cosplay Ma I z univerzity Renmin. Podobné festivaly, jako je Cosplay, jsou velkou příležitostí pro obchodníky, kteří zde kromě komiksů nebo DVD nosičů s manga seriály prodávají třeba i značkové prádlo.

Festival Cosplay
Zdroj: ČT24
Vydáno pod