Saab má další objednávku od čínského zachránce

Stockholm - Čínská společnost Pangda Automobile Trade chce od švédského výrobce automobilů Saab dalších 630 vozů v hodnotě 15 milionů eur. Oznámila to dnes automobilka Spyker, majitel Saabu. Pangda se minulý měsíc dohodla se Spykerem na pomoci pro ztrátový Saab, a zachránila tak automobilku před hrozícím krachem.

Ztrátový Saab musel kvůli nedostatku financí na počátku dubna zastavit výrobu. Minulý týden v pátek však díky dohodě Spykeru a Pangdy výrobu opět spustil.

Spyker by měl od Pangdy získat na záchranu Saabu celkem 110 milionů eur. Dohoda zahrnuje ujednání, že Pangda nakoupí 1 300 vozů Saab v hodnotě 45 milionů eur. Získá rovněž téměř čtvrtinový podíl ve Spykeru za 65 milionů eur a firmy plánují vytvořit společný podnik na distribuci vozů Saab v Číně. Dohodu však ještě musí schválit čínská vláda, Evropská investiční banka a bývalý majitel Saabu, automobilka General Motors.

Dodávky vozů pro čínského partnera mají začít na podzim. Generální ředitel Saabu Victor Muller naznačil, že další objednávka od Pangdy pomůže automobilce obnovit důvěru ve značku.

Saab dnes rovněž uvedl, že jeho prodej ve Švédsku, na jednom z jeho hlavních trhů, v květnu meziročně klesl o 59 procent na 290 vozů a dostal se na své dno.

Spyker koupil Saab začátkem loňského roku po vleklých jednáních s původním vlastníkem, americkým koncernem General Motors. Zaplatil za něj 400 milionů dolarů v hotovosti a akciích. Dohoda o prodeji zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodl GM.

Spyker
Zdroj: ČT24