Zdanění bohatých vládou opět neprošlo

Praha - Návrh ČSSD na zavedení progresivní daně z příjmu dnes vláda podle očekávání odmítla. V návrhu usnesení vlády bylo totiž uvedeno, že zavedení druhé daňové sazby jde proti programovému prohlášení vlády. Zprávu přinesl zdroj obeznámený s jednáním vlády. Sociální demokraté tak chtěli zdanit bohaté. Pro lidi s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně navrhovali 30procentní daň. Pro ostatní by zůstala zachována daň ve výši 15 procent. Chtějí tak získat prostředky na zachování státní podpory pro stavební spoření. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že se sociální demokraté nedají odradit a budou hledat i přesto pro tuto daňovou úpravu podporu v Poslanecké sněmovně a v Senátu.

Žádné překvapení, vláda má svůj vlastní recept daňové reformy

Stanovisko vlády není překvapením. Kabinet již dříve uvedl, že zavedení druhé daňové sazby jde proti jeho programovému prohlášení. Přesto návrh ČSSD bude nezávisle na stanovisku vlády posuzovat Poslanecká sněmovna. Zatímco ve sněmovně má vládní koalice většinu, v Senátu má navrch opozice. Poslední návrh ČSSD na zavedení progrese zamítla komora v březnu.

Návrh vládního usnesení, který byl minulý týden zveřejněn na internetu:

„Vláda ve svém programovém prohlášení výslovně uvedla, že nehodlá zvyšovat progresi daně z příjmů fyzických osob. Vzhledem k tomu, že vláda připravuje zcela nový zákon o daních z příjmů, v němž se předpokládá zrušení takzvané superhrubé mzdy, stanovení univerzálního daňového základu a zjednodušení výběru daní, je zcela neúčelné krátkodobě měnit stávající systém daně z příjmů.“

Vláda rovněž argumentovala tím, že zvýšení daní by postihovalo hlavně kvalifikované lidi a ti by se pak mohli placení daní vyhýbat. Ministři navíc připravují vlastní změnu daně z příjmů. Ta počítá se zrušením superhrubé mzdy a stanovením univerzálního daňového základu.

Sobotka chce nové volby

Vláda se podle Sobotky řídí heslem „Ať platí střední vrstvy“, zatímco sociální demokraté usilují o to, aby platili i ti nejbohatší. Podotkl, že si podle výzkumu veřejného mínění 90 procent občanů vládu premiéra Petra Nečase (ODS) nepřeje. Bez důvěry občanů se nedá dlouhodobě vládnout a připravovat reformy. Vláda by proto měla skončit a sněmovna zkrátit volební období, protože jediným vhodným řešením současné situace jsou nové volby, uvedl šéf opozice. O možnosti nových voleb hovoří i někteří členové koaličních stran.