Zkrachovalá Setuza má kupce ze Švýcarska

Ústí nad Labem – Zkrachovalá ústecká Setuza míří do náruče švýcarské firmy Glencore International, která patří mezi přední světové obchodníky s komoditami. Společnost Glencore už český antimonopolní úřad požádala o schválení vstupu do Česka. Firma už má kupní smlouvu na bývalý majetek Setuzy, a to údajně v hodnotě 45 milionů eur (1,12 miliardy korun). Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Glencore má konkrétně zájem o majetek „v oblasti zpracování olejnin a výroby rostlinných olejů“, uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který již se společností zahájil zkrácené řízení. Konkrétně jde o majetek firem Lisovna Ústí nad Labem (lisovna a plnírna oleje), Borsay (rafinerie oleje) a STZ Development (budovy). Součástí převzetí jsou i ochranné známky společnosti Lukana Oil.

O ochranné známky se nejspíš ještě strhne boj

Za ochranné známky měl Glencore zaplatit osm milionů eur (200 milionů korun). Jde však o kuriózní situaci. Všechny známky, mezi nimi Vegetol či Lukana, totiž byly minulý měsíc zahrnuty do konkurzní podstaty Setuzy. Ta je prý dala už v roce 2008 do zástavy za později nesplacenou půjčku firmě Pembroke Trading z Malty, která na ně nedávno vznesla nárok. Podle informací Mladé fronty si na známky navíc dělá nárok i zkrachovalý Oleofin či slovinský finanční ústav Nova Ljubljanska Banka.

Za zmíněnými firmami, které prodávají majetek Glencoru, stojí podle listu lidé kolem právníka a podnikatele Petra Sisáka. Ten byl dvakrát odsouzen za finanční podvody. Setuzu totiž v minulosti koupila firma Via Chem Group, kterou ovládá právě Sisák. Ten postupně majetek společnosti převedl na různé spřátelené firmy.

Setuza už není, co bývala

Gigantem, kterým byla Setuza před lety, již v současnosti není ani zdaleka. Zbylo z ní už jen několik provozů a STZ vloni spadlo do konkurzu. Výroba stolních olejů, biopaliv a pracích prášků ale pokračuje. Glencore je proti tomu považován za „tichého obra“ stojícího za velkou částí světového obchodu se surovinami. Těží, pěstuje plodiny, kupuje, přepravuje a prodává celou řadu základních surovin od uhlí přes měď po obilí. Kontroluje i tři procenta obchodu s ropou, což je na roztříštěném trhu poměrně velký podíl. Vloni vydělal 3,8 miliardy při tržbách 145 miliard dolarů. Minulý týden vydal vůbec největší primární emisi akcií na londýnské burze. Hodnota firmy se odhaduje až na 61 miliard dolarů.

Ústecká Setuza
Zdroj: ČT24
Vydáno pod