Šéf ECB: Eurozóně by mohl pomoci z krize společný ministr financí

Cáchy – 17 zemí eurozóny by mělo podle prezidenta Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta tváří v tvář dluhové krizi zvážit, zda neustavit společného ministra financí. Ve svém projevu na univerzitě v Cáchách Trichet rovněž podpořil myšlenku, podle které by měla mít Evropská unie pravomoc vetovat rozpočtové kroky zemí, které sešly ze správné cesty.

„Bylo by to na ekonomickém poli velmi odvážné uvažovat při společném trhu, společné měně a jednotné centrální bance o ministrovi financí unie?“ položil si Trichet ve svém projevu otázku. Společný ministr financí by podle něj nemusel spravovat rozsáhlý federální rozpočet, měl by především dohlížet na fiskální politiky a na politiky konkurenceschopnosti. Reprezentovat by měl Evropskou unii také v mezinárodních finančních institucích.

Trichet se ve svém projevu zabýval rovněž východisky ze současné dluhové krize. V první fázi je podle něj oprávněné poskytnout zemím s dluhovými problémy finanční pomoc spojenou s reformním programem. Pokud se však nedostaví výsledky, měla by následovat odlišná druhá fáze, v níž by mohly mít evropské úřady závažný vliv na formování národní hospodářské politiky.

„Jednou z možností je, že by evropské úřady měly právo vetovat některá národní rozhodnutí v oblasti hospodářské politiky. Mohlo by se to týkat zejména významných položek v oblasti rozpočtových výdajů a prvků nezbytných pro konkurenceschopnost země,“ prohlásil šéf Evropské centrální banky. Podobná změna by ale znamenala revizi evropských smluv. S tou by musely souhlasit všechny členské státy unie.

Po větší regulaci národních hospodářských politik dnes volala také německá kancléřka Angela Merkelová. „Chceme více prohloubit koordinaci v klíčových oblastech hospodářské politiky,“ uvedla na své návštěvě Singapuru. Dodala, že země s vysokým zadlužením musí vyřešit své strukturální problémy.