Téměř pětina Čechů neušetří měsíčně ani korunu

Praha - Úspěšné spoření je obtížné ve většině českých domácností. Podle průzkumu společnosti Ipsos Tambor pro Zlatou korunu má 54 procent Čechů problémy měsíčně ušetřit významnější částky, většinu příjmů totiž spotřebují na běžné platby, výdaje a nákupy. Třetina Čechů pak ušetří měsíčně alespoň částku do 1 000 korun, desetina nad 5 000 korun měsíčně. Vůbec nic však v průběhu měsíce neušetří téměř pětina obyvatel, část z nich dokonce nevyjde s příjmy a financování domácnosti řeší přechodnými půjčkami.

Pokud by lidé něco ušetřili, volné finanční prostředky by ukládali nejčastěji do bank, ukázal průzkum. Necelá polovina do spořicích produktů, jako jsou například spořicí účet či stavební spoření, pětina na běžný účet a jen desetina populace by investovala do nákupu podílových fondů, dluhopisů, akcií a dalších cenných papírů.

Tomáš Macků, Ipsos Tambor:

„Ukazuje se, že krize postupně učí domácnosti větší obezřetnosti, naprostá většina lidí se snaží ukládat peníze do spořicích produktů, minimum lidí úspory nebo měsíční přebytky utrácí za další nákup, který není nezbytný pro chod domácností.“

Kromě příjmů je výše měsíčních úspor závislá na pohlaví, kdy více ušetří muži, dále pak na věku (nejvyšší měsíční úspory Ipsos uvádí u lidí mezi 35 až 44 lety) a na dosaženém stupni vzdělání. Čím vyšší vzdělání, tím více si lidé měsíčně ukládají. S rostoucím vzděláním se rovněž zvyšuje ochota investovat.