Po internetových adresách s koncovkou .co se zaprášilo

Londýn – Kolumbijské internetové adresy s koncovkou .co skupují světové obchodní značky od Amazonu až po Twitter. Zájem o doménu projevují ti, kterým se nepodařilo získat koncovku .com nebo chtějí mít doménu kratší. Operátor kolumbijské domény .CO Internet dnes uvedl, že zaregistroval již miliontého klienta. Upozornil ale, že ceny těchto koncovek rostou.

Ještě před rokem měla Kolumbie jen 28 tisícovek registrovaných internetových adres, než přístup ke své koncové doméně otevřela. „Je to globálně srozumitelné, krátké a je za tím silná technologie,“ vysvětlil generální ředitel společnosti .CO Internet Juan Diego Calle.

Zájem je zejména mezi světovými značkami a malými podniky, kterým se pro své jméno nepodařilo získat koncovku .com. Těch se ve světě zaregistrovalo zhruba 90 milionů. Velké světové značky se podle manažera na .co registrují také. Sociální síť Twitter si například zaregistrovala adresu t.co, internetový prodejní portál Amazon má a.co a americký internetový maloobchod Overstock si pro zahraniční klientelu vybral novou identitu jako o.co.

Pro jednopísmenné adresy bylo třeba privátní vyjednávání

Ovšem atraktivní adresy o jednom písmenu se neprodávají prostřednictvím běžné registrace; podniky je získaly privátním vyjednáváním. Podnikatel Calle získal od kolumbijských úřadů licenci k provozování koncovky .co a předběhl tím i takové rivaly jako VeriSign. Ten slouží jako globální registr koncovek .com a .net.

Juan Diego Calle, generální ředitel společnosti .CO Internet:

„Po Amazonu a několika dalších kontraktech, které jsme udělali v posledních měsících, se cena jednopísmenné domény vyšplhala k 1,5 milionu dolarů.“

Calleho firma, sídlící v Miami, převzala správu .co loni v červenci a organizace i jednotlivci si od ní můžou koupit kolumbijskou koncovou doménu již za 11,99 dolaru (204 Kč). Nejvyšší cena, kterou firma oficiálně zveřejnila, byla 350 tisíc dolarů za o.co pro Overstock. Calle ale dodává, že rostoucí povědomí o koncovce po ní zvyšuje poptávku i ceny.

Jiné země či regiony své domény nejvyššího řádu zpeněžují také. Ostrovní stát Tuvalu z Polynésie například prodal svoji koncovku .tv mnoha televizním organizacím. Koncovka .me patřící Černé Hoře zase našla uplatnění u aplikací pro chytré telefony. Administrativu nad kódy zemí vede nezisková organizace ICANN, která systém internetových jmen koordinuje.

  • Amazon autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/511/51079.jpg
  • Internet autor: ADI WEDA, zdroj: ISIFA/EPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2605/260498.jpg