Servery společnosti Sony znovu napadli hackeři

Londýn - Skupina hackerů údajně podnikla další útok na počítačové systémy japonské společnosti Sony, která byla už letos v dubnu terčem razantního kybernetického útoku. Hackeři, kteří se označují jménem LulzSec, ve čtvrtek oznámili, že se jim podařilo proniknout na servery obsluhující webové stránky divize Sony Pictures Entertainment. Internetoví útočníci ukradli a na internetu pak zveřejnili hesla k více než milionu zákaznických účtů, údajně aby ukázali, že firma se o zabezpečení svých sítí nestará.

Skupina LulzSec už v minulosti napadla například počítačové sítě amerických televizních stanic PBS a Fox.com. Teď pronikla na servery, které řídí webové stránky zábavní společnosti Sony Pictures Entertainment, a ukradla z nich kromě uživatelských hesel i jména, data narození, adresy, e-maily a telefonní čísla tisíců lidí.

Hackeři: Na jeden zátah jsme dostali všechno

Útoky na Sony tématem Studia ČT24 (zdroj: ČT24)

Skupina ale oznámila, že nemá dostatek nástrojů k tomu, aby zcizená data publikovala v celém objemu. „Na jeden zátah jsme dostali všechno,“ chlubí se na svém webu hackeři. „Proč tak důvěřujete firmě, která si dovolí dát se všanc tak jednoduchému útoku?“

Sony ale není jedinou věhlasnou firmou, která se stala obětí kybernetického útoku. Stejný osud nedávno postihl také počítačovou síť americké zbrojovky Lockheed Martin, stejně jako internetovou společnost Google.

Letos v dubnu hackeři získali z herní sítě Sony PlayStation obrovský objem soukromých dat a japonskému koncernu výrazně zkomplikovali život. Napadli přes 100 milionů zákaznických účtů a podnik musel službu odpojit. Ve Spojených státech, Evropě a části Asie byla služba obnovena právě ve čtvrtek, kdy skupina LulzSec ohlásila svůj nový útok.

Internet
Zdroj: ISIFA/EPA/ADI WEDA
Vydáno pod