Dohodnuto: Italové ovládnou americkou legendu Chrysler

Washington – Americká vláda se dohodla na prodeji svého zbývajícího šestiprocentního podílu v domácí automobilce Chrysler do rukou italského Fiatu. Oznámilo to v noci na dnešek americké ministerstvo financí. Fiat tak zvýší svůj podíl z dosavadních 46 procent na 52 procent a získá nad Chryslerem většinovou kontrolu.

Prodej Chrysleru by měl americké vládě přinést 560 milionů dolarů. V roce 2009 přitom vláda do záchrany Chrysleru investovala 12,5 miliardy dolarů.

Po prodeji podílu bude mít z této částky vláda zpátky zhruba 11,2 miliardy. Ministr financí Timothy Geithner uvedl, že vláda pravděpodobně nezíská zpět veškeré prostředky, které na záchranu Chrysleru vynaložila. Zdůraznil, že hlavním cílem pomoci byla záchrana tisíců pracovních míst v automobilovém sektoru.

Převzetí Chrysleru by mohlo udělat definitivní tečku za hlubokou krizí amerických automobilek, která kromě Chrysleru zasáhla i ostatní velké výrobce v USA – Ford a General Motors. Loni poptávka po automobilech rostla poprvé od začátku recese, za celý rok se v USA prodalo 11,6 milionu vozů, což představuje 11procentní nárůst.

I přes oživení amerického automobilového trhu dnes přišla japonská Mazda s oznámením, že hodlá ukončit svou výrobou ve Spojených státech. Své modely chce do USA dovážet z Japonska a Mexika. Ve společném podniku, který provozuje s Fordem, Mazda v uplynulém finančním roce vyrobila 45 tisíc vozů. Svůj podíl v něm teď nabízí právě partnerskému Fordu.

Mazda6
Zdroj: ČT24/Mazda
Vydáno pod