Balonky štěstí – podle hasičů zápalné bomby

Praha – Na noční obloze vypadají nádherně a v poslední době zpestřují nejednu oslavu v Česku. Pro hasiče jsou ale noční můrou. Řeč je o baloncích štěstí. Podle hasičů jde o nebezpečnou hračku a její používání proto nedoporučují. Nebezpečí podle záchranářů ještě zhoršuje letošní extrémně suché jaro.

Výrobci na obalu balonků upozorňují: Vyvarujte se vypouštění v blízkosti obydlených oblastí, suchých luk, lesů a také v okolí 50 kilometrů od mezinárodního letiště. V Česku je ale míst, které tyto náročné podmínky splňují pomálu. Třeba v malém Karlovarském kraji se podle hasičů nenajde ani jedno.

Martin Kasal, mluvčí hasičů Karlovarského kraje:

„Pro nás je to noční můra, pro nás to jsou zápalné bomby.“

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Dovozci sice tvrdí, že balonky padají na zem až ve chvíli, kdy je plamen zcela vyhaslý a balonek zchladlý, podle hasičů ale představuje nebezpečí i slabý poryv větru. „Sloup ohně, který má směřovat nahoru a ohřívat vzduch, se dotkne papíru, který začne rychle hořet,“ popsal mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal.

Obavy hasičů potvrzují praktické zkušenosti. V únoru odnesl vítr hořící balonek na střechu domu v centru Zlína. Škody, které způsobil, se vyšplhaly do milionů korun. Dovozci se ale brání. Za podobné nehody mohou lidé, kteří porušují pravidla uvedená na obalu balonku. Podle těch by se balonky štěstí neměly vypouštět, když rychlost větru přesáhne 5 kilometrů v hodině. „Takové podmínky se vyskytují v noci a to těch nocí je opravdu málo,“ konstatoval spolupracovník Českého hydrometeorologického ústavu Rudolf Kovařík.

Inspekce ale na dovozce a prodejce balonků štěstí nemůže. Na jejich obalu jsou všechna rizika popsána, a tak tyto potenciálně nebezpečné výrobky žádný zákon neporušují. Česká obchodní inspekce by nicméně chtěla pravidla pro prodej těchto balonků zpřísnit. „Já se domnívám, že prodávat výrobek, který je létající hořlavinou, skutečně není v pořádku,“ řekl zástupce ředitele ČOI pro jižní Čechy a Vysočinu Martin Škranc.

Bez ohledu na návod podle hasičů za případné škody bude vždy zodpovídat ten, kdo balonek vypustil. Pokud se ale nechcete ani přes toto nebezpečí vypouštění módních balonků vzdát, radí hasiči držet je uvázané na provázku, dokud oheň nevyhasne. Přírodě pak ulehčíte i tím, že po vyhoření hodíte balonek do odpadkového koše a nenecháte ho samovolně zamířit třeba do větví stromu.

Pozůstatky po papírových lampionech
Zdroj: ČT24