Šéf OECD: Globální ekonomický růst zpomaluje

Ottawa - Globální ekonomický růst zpomaluje, avšak není pravděpodobné, že by se ekonomika vrátila znovu do recese. Upozornil na to dnes šéf Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Angel Gurría. Gurría rovněž uvedl, že úrovně deficitů a dluhu v mnoha zemích jsou neudržitelné. Oslabení ekonomického růstu bude zřejmě svádět některé vlády k odložení fiskální konsolidace, což však podle něj bude špatný výběr.

OECD minulý měsíc uvedla, že globální ekonomické oživení pokračuje, a to i díky silnějšímu růstu ve Spojených státech. Varovala však před některými hrozbami, od vysokých cen ropy po dluhovou krizi v Evropě, které by mohly způsobit stagflaci, tedy stagnaci ekonomického růstu při vysokém růstu spotřebitelských cen.

„Jsou informace, které pravděpodobně potvrzují, že některá z rizik zpomalení, která jsme zmínili, se zřejmě naplňují,“ uvedl Gurría. „V rámci všeobecného oživení vidíme zpomalení,“ dodal.

OECD minulý měsíc ve svém pravidelném výhledu uvedla, že růst globální ekonomiky letos zpomalí na 4,2 procenta z 4,9 procenta v roce 2010. V roce 2012 má ekonomický růst zrychlit na 4,6 procenta.