Policii chybí peníze na opravy aut, upozorňují odboráři

Praha – Osobní bankroty policistů, o kterých před časem informovala Česká televize, nejsou jediným projevem škrtů u bezpečnostních složek. Peníze policii chybí také na opravu aut. Podle odborářů se tak nabourané vozy opravují často nestandardně, což může v budoucnu přinést další problémy. Odboráři se proto teď chtějí s žádostí o pomoc obrátit na ministerstvo vnitra.

Jen v prvních 4 měsících letošního roku bouralo víc než 400 policejních aut, přes 150 nehod řešila jen Praha. Přestože celkové číslo v posledních letech spíš klesá, pořád dojde ročně k víc než 1 500 nehodám, ve kterých utrpí policejní vůz. Na opravy teď podle odborářů není kde brát. „Buď není možnost tyto věci opravit, nebo se používají různé nestandardní díly, zkrátka lepí se jeden problém druhým,“ popsal v rozhovoru pro ČT24 předseda nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek.

Přestože jsou auta povinně pojištěná, opravit nejen nabouraný, ale i třeba jen porouchaný vůz může stát tisíce i desetitisíce. Peníze na opravy shání jednotlivá policejní ředitelství. Policejní prezidium data o tom, na kolik nutné opravy vyjdou, nemá. A stejně tak oficiálně neví ani o nestandardních postupech při opravách policejní techniky. „My tuto informaci nemáme, jsme smluvně zavázáni s našimi partnery, kteří zajišťují servis policejních vozidel,“ uvedl mluvčí Policejního prezidia Jan Melša.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

O problémech s nedostatkem peněz chtějí odboráři jednat s ministerstvem vnitra. „Jednotlivé problematiky samozřejmě včetně financování bezpečnostních sborů budou řešeny na úrovni pracovních skupin, na jejichž vzniku se účastníci jednání domluvili,“ podotkl mluvčí ministerstva Pavel Novák. Pravidelné schůzky se konají zhruba každé 2 až 3 měsíce.