Německo prý osnuje plány na prodloužení splatnosti řeckých dluhů

Berlín - Německé ministerstvo financí údajně vypracovalo nový plán pomoci Řecku, který předpokládá i účast soukromých investorů. Počítá se v něm s tím, že ti soukromí investoři, kteří drží řecké státní dluhopisy splatné v období 2012 až 2014, dobrovolně přistoupí na jejich výměnu za nové, které ale budou mít o sedm let delší splatnost. Tvrdí to článek, který v neděli zveřejní německý list Welt am Sonntag.

List ve výtahu z článku cituje neoficiální dokument ministerstva financí, podle něhož je v principu možné strukturovat výměnu dluhu tak, aby se Řecko vyhnulo platební neschopnosti. Věřitelé by k dobrovolné výměně dluhopisů mohli být podle listu motivováni takzvanou klauzulí o společném postupu, která by byla součástí nynějších smluv o nákupu dluhopisů. Ministerstvo se k článku zatím nevyjádřilo.

Klauzule by existovala pro případ, že by se výměny nezúčastnil dostatečný počet investorů. Plán ministerstva také předpokládá, že ti investoři, kteří vymění původní dluhopisy za nové, mohou do budoucna počítat s tím, že se jim dostane prioritního zacházení, pokud by bylo nutné přistoupit k další změně splatnosti.

Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. Atény si od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu tehdy zajistily tříletý úvěr v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč). Země ale nezvládá plnit podmínky, k nimž se před přijetím úvěru zavázala, a je tedy otázkou, zda dostane další část úvěru.

Na finančních trzích proto panují obavy, že Řecko bude nakonec své dluhy nuceno restrukturalizovat. Na konci loňského roku Řecko dlužilo už skoro 330 miliard eur (asi 8,1 bilionu Kč). To je téměř 150 procent jeho hrubého domácího produktu. Tvrdá restrukturalizace, která by soukromým investorům způsobila ztráty, je zatím vyloučena. Německo a jeho spojenci, například Finsko či Nizozemsko, ale trvají na tom, aby se soukromí investoři na řešení situace podíleli alespoň nějak, třeba jen symbolicky.

Vydáno pod