Hušák zůstane ředitelem Sazky, nemá ho totiž kdo odvolat

Praha – Generální ředitel loterijní společnosti Sazka Aleš Hušák zůstane i nadále ve své funkci. Představenstvo, jediný orgán, který podle stanov může během konkurzu zbavit Hušáka funkce ředitele, totiž prakticky přestalo existovat. Naděje věřitelů Sazky a insolvenčního správce Josefa Cupky na Hušákovo odvolání z funkce se tak rozplynuly. Nové představenstvo Sazky může zvolit jen valná hromada jejích akcionářů. Jenomže tu teď, při neusnášeníschopném představenstvu, nemá kdo svolat. Neodvolatelný Aleš Hušák tak i v příštích týdnech zůstane generálním ředitelem Sazky. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

Postupným rozkladem představenstva loterijní společnosti Sazka již není možné odvolat z funkce generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka. Z původních sedmi členů představenstva totiž zbyli jen tři, přitom k odvolání Hušáka je potřeba šestičlenná většina. Orgán je tak podle deníku neusnášeníschopný.

Akcionáři Sazky tak ztratili poslední, byť už jen formální vliv na loterijní firmu. „Problém teď bude i s podáním odvolání proti konkurzu Sazky. Aleši Hušákovi, který odvolání chystá, je nemá kdo schválit,“ konstatoval bývalý místopředseda představenstva Roman Ječmínek, šéf Autoklubu, jehož nedávno odvolala valná hromada Sazky. Hušákův mluvčí Jan Tuna ale tvrdí, že odvolání proti konkurzu podají právníci na základě plné moci z doby, kdy bylo představenstvo funkční. Podat ho podle něj může i předseda představenstva.

Minulý týden se funkcí v představenstvu vzdali také zástupce ČSTV Tomáš Král a po něm i Jiří Laurenc, šéf asociace Sport pro všechny. Zmizel i zástupce Sokola Jaroslav Bernard. Bernarda měl nahradit Petr Bernátek z tábora Hušákových odpůrců. Jeho volbu ale na valné hromadě Sazky zablokoval ČSTV. V představenstvu Sazky tak zůstávají už jen Karel Malý z ČSTV, Milan Jirásek za Český olympijský výbor a sám Hušák.