Průzkum pro LN: Většina lidí vládní reformy odmítá

Praha - Většině lidí nevyhovuje podoba stěžejních reforem, které chystá vláda premiéra Petra Nečase. Nejhůře lidé vnímají sjednocení sazby DPH a penzijní reformu. Ukázal to průzkum agentury Millward Brown pro Lidové noviny. Daňovou reformu v něm odmítlo 79 procent respondentů, chystaná důchodová reforma se nelíbí 72 procentům dotázaných. Vláda u veřejnosti neuspěla ani se zdravotnickou reformou, v průzkumu ji odmítlo 52 procent lidí. Zhruba nerozhodně dopadl chystaný balík sociálních změn; 45 procent lidí jej vítá, 43 procent nikoli a zbytek neví.

Zelenou má naopak vláda ve snaze potírat korupci. Zákon o veřejných zakázkách a další protikorupční opatření schvaluje 65 procent respondentů. 

9 z 10 Čechů chce jinou vládu

Průzkum agentura Millward Brown pro Lidové noviny uskutečnila na přelomu května a června, zúčastnilo se ho 540 lidí starších 18 let. Proto výsledek je podle vládních špiček odrazem nálady mezi lidmi. Svůj podíl na tom mají i neustálé spory v koalici. „Místo abychom vysvětlovali lidem nutnost reforem, ztrácíme se v oblaku vlastních hádek,“ postěžoval si LN ministr financí Miroslav Kalousek. Vláda to u lidí opravdu nemá jednoduché. Devět z deseti Čechů si totiž podle průzkumu LN po roce Nečasovy vlády přeje, aby zemi vedl jiný kabinet. Kalousek ale tvrdí, že negativní hodnocení vlády nemají na svědomí jen vládní tahanice. „Reformy v sobě mají skrytou větu o větší spoluúčasti a odpovědnosti. S tím většina souhlasí do okamžiku, než zjistí, jak moc to zasáhne jejich osobní rozpočet.“

  • Dopady změn DPH autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2573/257279.jpg
  • Dopady změn DPH autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2573/257278.jpg