Průmyslu ani stavebnictví se v dubnu příliš nedařilo

Praha – Průmyslová výroba v Česku v dubnu meziročně zpomalila růst na 4,7 procenta po březnovém revidovaném zvýšení o 9,2 procenta. Meziměsíčně byla produkce po očištění od sezonních vlivů vyšší o 0,3 procenta. Hodnota nových zakázek v dubnu meziročně vzrostla o 8,8 procenta. Tuzemská stavební výroba pak v dubnu meziročně klesla o šest procent po březnovém revidovaném růstu o 5,8 procenta. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Ovšem o 17,4 procenta v dubnu meziročně vzrostla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. K meziročnímu růstu průmyslové produkce dále přispěla výroba strojů a zařízení, a to růstem o 9,5 procenta. Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků se zvýšila o sedm procent.

Naopak průmyslová čísla nejvíce klesala v odvětvích, jako je výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (pokles o 8,3 procenta), zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků (pokles o 11,4 procenta) a výroba potravinářských výrobků, která byla nižší o 5,3 procenta.

Podle statistiků průmyslová produkce v dubnu po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla o 7,6 procenta. Letošní duben měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně.

Analytik GE Money Bank Petr Gapko:

„Prvním důvodem je srovnávací základna loňského roku. Průmysl rostl velmi rychle, a tím jak se ČR zotavovala z krize, bylo už tehdy jasné, že to tempo růstu nemůže vydržet navěky. Tím dalším důvodem je zpomalení v zahraničí.“

Tuzemské firmy vyváží hlavně do Německa, které je zase závislé na vývoji v Číně a rozvíjejících se ekonomikách. Tamní boom tak ovlivňuje i zakázky v Česku. „My jsme ekonomika, která něco doveze, tady to zamíchá a hotový výrobek - většinou auto - vyveze. Takže ta dynamika je spíš taková, že víc vyvážíme právě nějaké vstupní suroviny,“ dodává Gapko.

Stavební výroba v Česku v dubnu meziročně klesla o šest procent

V dubnu meziročně klesla i tuzemská stavební výroba, a to o šest procent po březnovém revidovaném růstu o 5,8 procenta. Počet dokončených bytů se propadl o 27,7 procenta, množství zahájených bytů se meziročně snížilo o 18,2 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla dubnová stavební produkce meziročně o 4,6 procenta. Stavební produkce v dubnu byla po očištění od sezonních vlivů meziměsíčně nižší o 2,8 procenta. Produkce v pozemním stavitelství klesla o 2,3 procenta, u inženýrského stavitelství se snížila o 13,7 procenta.

Stavaři zahájili v dubnu výstavbu 2 266 bytů. Počet zahájených bytů v rodinných domech meziročně klesl o šest procent, počet zahájených bytů v bytových domech poklesl o 66,2 procenta. Dokončených bytů bylo ke konci dubna 2 091. V rodinných domech se jejich počet meziročně snížil o 5,4 procenta a v bytových domech klesl o 42,2 procenta.

Generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Miloslav Mašek:

„Je to přímý důsledek toho, že se nezahajují dopravní stavby. Ten propad 35 miliard v oblasti dopravních staveb a infrstruktury z roku na rok se musel projevit a projevil se v tom měsíci, kdy se tyto stavby zahajují.“

Proti loňskému dubnu se počet vydaných stavebních povolení zvýšil o 0,9 procenta, stavební úřady jich vydaly 9 210. Orientační hodnota těchto staveb byla 24,3 miliardy korun a ve srovnání se stejným loňským obdobím klesla o 35 procent. „Tento vysoký pokles zčásti ovlivnila vysoká srovnávací základna z dubna 2010. Hodnotu stavebních povolení táhl dolů zejména pokles hodnoty vydaných povolení na výstavbu dopravní infrastruktury a také staveb pro energetiku,“ dodal ČSÚ.

  • Potravinářský průmysl autor: Sean Gallup, zdroj: ISIFA/Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2613/261244.jpg
  • Koupelna autor: Kilian O\'Sullivan, zdroj: ISIFA/Rex Features http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2608/260734.jpg