Přebytek zahraničního obchodu v dubnu klesl na 12,6 miliardy

Praha – Zahraniční obchod České republiky skončil v dubnu přebytkem 12,6 miliardy korun, který byl meziročně o 1,5 miliardy Kč nižší. Podle předběžných údajů přeshraniční statistiky vývoz v dubnu vzrostl o 14,8 procenta a dovoz o 16,8 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Obrat zahraničního obchodu meziročně vzrostl o 15,8 procenta na 445,3 miliardy korun, stoupl tak na nejvyšší dubnovou hodnotu od vzniku ČR.

Podle statistiků vykázaly růst přebytku v dubnu stroje a dopravní prostředky o 6,5 miliardy korun a průmyslové spotřební zboží o jednu miliardu. Naopak u surovin se snížil o 1,5 miliardy, u polotovarů a materiálů o 0,7 miliardy a u nápojů a tabáku o 0,1 miliardy korun. Deficit se pak prohloubil u minerálních paliv o 3,9 miliardy Kč, u chemických výrobků o 2,2 miliardy a u potravin a živých zvířat o 0,3 miliardy korun.

Dle metodiky platební bilance v národním pojetí, která je založena na koncepci změny vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty, vykázala dubnová obchodní bilance schodek 0,9 miliardy korun.

Silná koruna podpořila zahraniční obchod při přepočtu na valuty

Vývoz se meziročně v běžných cenách zvýšil o 29,6 miliardy korun a dovoz o 31,1 miliardy korun. Podle ČSÚ vlivem posílení koruny vůči oběma hlavním měnám rostl zahraniční obchod rychleji při přepočtu na eura a dolary než obchod vyjádřený v českých korunách.

Meziročně byl vyšší i dovoz strojů a dopravních prostředků, a to o 18,2 procenta, tedy o 14 miliardy korun. Z toho nejvíce stoupl dovoz výpočetní techniky o 4,1 miliardy, automobilů o 2,2 miliardy a průmyslových strojů a zařízení o 2,1 miliardy korun. Dovoz minerálních paliv vzrostl o 24,5 procenta, tedy 4,6 miliardy Kč. Dovoz ropy v hodnotovém vyjádření byl vyšší o 14,1 procenta, naopak v naturálním klesl o 12,8 procenta. U zemního plynu stoupl hodnotově o 16,8 procenta, naturálně spadl o 2,4 procentního bodu.

Navíc obchodní bilance se státy Evropské unie vykázala podle ČSÚ přebytek 56,2 miliardy korun, který byl meziročně o 7,6 miliardy vyšší. Schodek obchodu se státy mimo unii se naopak prohloubil o 9,1 miliardy na 43,6 miliardy. Přebytek vzrostl v obchodě s Německem, Francií a Slovenskem. V obchodě s Čínou a Ruskem se deficit zvětšil.