O lesní práce v tendru Lesů ČR bude soutěžit 66 firem

Hradec Králové – O lesní práce a prodej dřeva se od roku 2012 bude prát 66 podniků. Mezi nimi jsou všechny významné firmy českého lesnictví v čele s Less & Forest a Wotan Forest. Do mnohamiliardového tendru státního podniku Lesy ČR se však tentokrát nepřihlásily České dřevařské závody Praha, které v tendru na letošní rok patřily k nejúspěšnějším. Státnímu podniku patří asi polovina lesů v zemi, tedy přes 1,3 milionu hektarů. Z nich do tendru půjde zhruba 90 procent plochy.

Lesní práce vyjdou na 7,6 miliardy korun

Mluvčí LČR Zbyněk Boublík:

„Uzavření smluv s vítězi veřejných zakázek se předpokládá na konci října.“

Firmy soutěží o smlouvy na 117 územních jednotkách. Zájemci mohli podat žádosti o účast na libovolném počtu jednotek. Odhadovaná hodnota lesních prací činí 7,6 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty. Částka, kterou podnik následně inkasuje od svých odběratelů za prodej dřeva, by měla být rámcově o několik miliard korun vyšší.

Vítězové tendrů budou zajišťovat pěstební práce, dřevo budou těžit a dále jej sami i prodávat. Vítězné firmy budou pětinu vytěženého dřeva muset dál nabídnout prostřednictvím burzy či aukcí, aby se dřevo dostalo i na menší zpracovatele. Desetina území má být vyhrazena pro malé těžaře.

Tendr se nelíbí ekologickým organizacím

Mnohamiliardový tendr má mnoho odpůrců. Jedním z kritiků je například ekologické Hnutí Duha a některé dřevozpracovatelské organizace. Mají obavu ze vzniku regionálních monopolů lesnických firem, které povedou k likvidaci menších podniků a živnostníků. Ministerstvo zemědělství a Lesy ČR kritiku odmítly a tendr označily za jasný a spravedlivý pro všechny subjekty na trhu. Protikorupční organizace Transparency International k tendru uvedla, že není diskriminační a ani výrazně neomezí hospodářskou soutěž.

Firmy se utkají ve dvou kolech. V dnes zahajovaném prvním kole firmy musejí prokázat splnění ekonomických a technických kvalifikačních kritérií. Do druhého kola postoupí na každé územní jednotce deset subjektů, které nejlépe splní kvalifikační požadavky. Pokud daná kvalifikační kritéria splní více subjektů, postoupí do druhého kola všichni. Ve druhém kole firmy podají cenové nabídky. To by se mohlo odehrát na konci srpna. Zakázku získá subjekt s nejnižší nabídnutou cenou.

Při loňském tendru na lesní práce a prodej dřeva pro rok 2011 podala nejvíce nejlepších nabídek společnost České dřevařské závody Praha, která uspěla ve 36 ze 108 jednotek. Druhé místo patřilo firmě LST (28 zakázek) a třetí místo obsadila společnost Less & Forest (16). Pořadí těchto firem podle fakticky uzavřených smluv pak bylo obrácené. Nejúspěšnější byla společnost Less & Forest, která uzavřela 28 kontraktů. Devět kontraktů uzavřela společnost LST a osm České dřevařské závody. Celkem si letošní zakázky rozdělilo 27 lesnických firem.

  • Práce v lesích autor: Jan Rasch, zdroj: ISIFA/Euro http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2287/228661.jpg
  • Lesy ČR zdroj: Lesy ČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2349/234818.jpg