Spor mezi americkou WIC a ČR bude řešit zahraničí

Praha – Společnost Washington Investment Company (WIC) chce spor s ministerstvem financí kvůli postupu Finančního úřadu pro Prahu 4 převést k mezinárodním soudům. Rozhodla se proto přeměnit tuzemské dceřiné společnosti na formu evropské společnosti. Podle americké firmy finanční úřad protiprávně zadržoval peníze společnostem skupiny WIC group a její dceřiné investiční skupině Sei group.

Úřad firmě zadržuje 260 milionů   

Společnost Washington Investment Company:

„Z důvodů investiční nejistoty ohlásila společnost WIC v rámci ČR změnu právní formy dceřiných společností na formu evropské společnosti (SE), taktéž změnu daňové příslušnosti, a následný přesun investičních aktivit do zahraničí. Náklady vzniklé s tímto krokem budou vymáhány po ČR.“

Finanční úřad pro Prahu 4 prý skupině od loňského března zadržuje zhruba 260 milionů korun, ačkoli všechny její společnosti řádně doložily požadované dokumenty. Společnost WIC už od začátku roku Česko upozorňuje, že s ním povede arbitráž a bude po něm požadovat zřejmě dvě miliardy korun. Začal by tak už druhý mezinárodní spor mezi WIC a ČR, v prvním firma po státu nárokuje 12 miliard korun.

„Se společností Diag Human sdílíme stejnou zkušenost a přesvědčení, že přenesení sporu na mezinárodní úroveň před skutečně nezávislé soudy je jediným možným řešením. Osobně se domnívám, že demokratická společnost nemůže dlouhodobě fungovat v takto nestandardním právním prostředí,“ uvedl člen představenstva společnosti Sei group Edvard Aslanyan.

WIC je americká mezinárodní investiční společnost, která spravuje švýcarský privátní kapitál. Působí v USA, ve střední a východní Evropě a na Dálném východě.

Vydáno pod