Po Madoffových trenkách se během aukce jen zaprášilo

Palm Beach - Sběratelé a spekulanti utratili přes 400 tisíc dolarů na víkendové aukci věcí Bernarda Madoffa. Výdělek se použije ke kompenzaci tisíců důvěřivců, kteří se nachytali na Madoffův pyramidový systém. O neprávem nabyté věci bývalého finančníka, usvědčeného z miliardových podvodů, usilovalo na místě i přes internet více než šest tisíc zájemců. Madoff však není jediný člověk, o kterého je zájem. Za oběd s investorem a miliardářem Warrenem Buffetem loni vítěz aukce zaplatil 2,6 milionu dolarů. Letos se chvíle s investorem draží znovu. Aukce končí na portálu eBay až v pátek. Již během prvního dne, tedy včera, však neznámý zájemce za společný oběd nabídl dva miliony dolarů.

Vydražilo se i 400 párů italských bot

Organizátorka aukce Jennifer Craneová:

„Byla to úplně poslední šance, jak získat něco z Bernieho majetku. Žádná další dražba už nebude. Uzavřeli jsme jednu kapitolu.“

Například obraz s krajinou se prodal za 137 tisíc dolarů. Hodinky Rolex z roku 1952 přišly nového majitele na 31 tisíc. Vydražil se i Madoffův čestný diplom z New Yorské univerzity, ten vyšel na 675 dolarů. Na dračku šlo i raritních 14 kusů spodního prádla, konkrétně trenek, za celkem 200 dolarů. Zájemci však mohli nakoupit ještě více - prsteny z platiny, umělecká plátna, přes 400 párů italských bot, ale i smokingy a další oblečení.

„Naším cílem je získat peníze z nelegálně nabytého majetku kriminálníků a pak je vrátit okradeným lidem,“ vysvětluje organizátor aukce John Omalley. Původně se odhadovalo, že aukce zajistí osm set až milion dolarů. Finálních 400 tisíc bylo trochu zklamáním.

Madoffův alkohol se také dobře prodával

Zájem byl i o vína a další Madoffovy zásoby alkoholu. „Ty láhve jsou pro obchodníky zajímavé hlavně jako historický artefakt. Samy o sobě stojí maximálně pár desítek dolarů, ale díky skandálním okolnostem jejich hodnota několikanásobně stoupla,“ stojí v prohlášení Morrel Wine Auctions.

Dražitelka Lisbeth Barron:

„Myslím, že hodně lidí touží po věcech, které jsou buď historicky významné, nebo nesou jmenný štítek nějaké slavné osobnosti.“

Celkem finanční podvodník zpronevěřil zhruba 50 až 65 miliard dolarů. Do dnešního dne se díky prodeji jeho nemovitostí, automobilů, jachet, šperků a dalších věcí vrátilo 100 milionů. Největší podvod v historii byl odhalen v roce 2008, soud Madoffa odsoudil o rok později na 150 let ve vězení.

Zájem je i o Buffeta

Za šanci poobědvat s proslulým americkým investorem Warrenem Buffetem včera nabídl neznámý zájemce více než třicet milionů korun. A přehodit jeho nabídku může do pátku na webu eBay každý. Miliardář aukci pořádá už po jedenácté a celý výtěžek poputuje jako vždy na konto nadace Glide. Ta pomáhá chudým lidem a bezdomovcům.

Loňský vítěz za oběd zaplatil více než 2,5 milionu dolarů a s Buffetem jedl v jeho oblíbené restauraci Smith & Wollensky na newyorském Manhattanu. Buffet během oběda vítězovi a jeho sedmi společníkům odpoví prakticky na každou otázku. Jediné, o čem nikdy nemluví, jsou jeho obchodní záměry.

  • Madoffovy hodinky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2616/261511.jpg
  • Warren Buffett zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/840/83940.jpg