První výprodeje odstartují už tento týden

Praha - První obchodníci tento týden zahájí v České republice letní výprodeje a cenu sezonního zboží sníží o desítky procent. Období letních slev v Česku tradičně potrvá několik týdnů a lidé budou moci kromě letního oblečení výhodněji nakoupit také například sportovní potřeby či nábytek. Oproti loňsku ale bude hlavně nabídka oděvů nejspíš menší. Obchodníkům totiž letos přálo počasí, a tak šlo zboží lépe na odbyt.

Letní výprodej ve středu zahájí bezmála stovka značkových obchodů v pražském outletovém centru Fashion Arena, které po celý rok prodávají zboží za ceny nejméně o 30 procent nižší než v běžné prodejní síti. Podle marketingová manažerky Fashion Areny Ivy Janovské se budou letní slevy pohybovat v řádu 70 až 80 procent z původních cen zboží a potrvají do poloviny srpna.

Příští týden ve středu odstartuje letní výprodej síť obchodů s módou C&A, která ceny jarní a letní kolekce oblečení v první vlně sníží o desítky procent. Letní slevy v nejbližších dnech zahájí také velké obchodní řetězce, které kvůli konkurenci podrobnosti o slevách zatím tají.

Letní slevy (zdroj: ČT24)

Loni prodej jarního a letního zboží nepříznivě ovlivnilo chladné počasí, takže nabídka v letních výprodejích byla mnohem větší než v předešlých letech. Letos naopak počasí obchodníkům zatím přeje. „Hlavně letní zboží se díky hezkému počasí prodává velmi dobře. Nicméně naše slevy budou stejně masivní jako v předešlých letech,“ podotkla mluvčí prodejen C&A Monika Žilková.

S nákupem oděvů a obuvi stále více Čechů podle Janovské vyčkává právě na výprodeje. „Zatímco hned na začátku sezony zboží nakupuje 16 procent dospělých, na sezonní výprodeje čeká až 30 procent. U letních kolekcí pak spotřebitel využívá zejména nabídek na začátku výprodejů tak, aby zboží co nejdéle využil v dané sezoně. I proto začíná Fashion Arena letní výprodeje již na začátku června,“ podotkla.

Pozor na to, co markuje pokladní

Zvláště v období slev bychom si podle odborníků měli dávat pozor na to, co nám pokladní při placení namarkují. Někdy se totiž stává, že je akční cena jen na stojanu se zbožím. „Nechci je podezřívat, že to dělají úmyslně, to může být chyba IT, ale stává se to velmi často. Koupíte za zvýhodněnou cenu, na pokladně máte cenu původní,“ upozornil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Slevy začínají stále dřív, o prázdninách totiž nejsou zákazníci

V uplynulých letech tuzemští obchodníci letní slevy zahajovali stále dříve, a kopírovali tak situaci v západní Evropě, kde mají tyto akce dlouholetou tradici. Časný začátek výprodejů prosazují v Evropě velké obchodní domy, které argumentují tím, že počátkem července se už velká města vylidní a není komu prodávat. „Ke slevám v kamenných obchodech nejčastěji dochází z důvodu výprodejů skladu, představují však také vynikající způsob, jak přilákat nakupující do kamenných obchodů,“ podotkl Tomáš Hodboď z internetového srovnávače cen Heureka.cz.

Letní snížení cen se oproti minulosti stále častěji uplatňuje kromě oděvů i v dalších částech maloobchodního trhu. Letní výprodeje organizují také obchody se sportovními potřebami, zahradní technikou či kosmetikou.

  • Nakupování oděvů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2305/230466.jpg
  • Pokladna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1912/191146.jpg