Za co loni utráceli milionáři?

New York - V době, kdy ostatní šetří, bohatí hledají příležitost, jak své peníze uložit. Americký server Business Insider sestavil seznam věcí, za které utráceli nejvíc. Od mnohasetmilionových nemovitostí až po podepsané tričko z koncertu Led Zeppelin. Mezi rekordní ceny sběratelských rarit, zvířat nebo luxusního bydlení se dostala i virtuální planeta Calypso z online hry Entropia, za kterou neznámý kupec utratil šest milionů dolarů.

Do stručného přehledu nejdražších předmětů, které za uplynulý rok změnily svého majitele, patří například láhev vína prodaná za 300 tisíc dolarů, víc než milion dolarů za hokejový dres nebo hodinky Rolex. Navíc nejdražším prodaným vozem v historii se stalo Bugatti typ 57SC z roku 1936. Po smrti původního majitele ho odkoupilo kalifornské muzeum automobilů v částce mezi 30 až 40 miliony dolarů.

Investoři se nebojí utrácet za bydlení

Investice 2010 (zdroj: ČT24)

Utrácet se rozhodl například ukrajinský miliardář Rinat Akhmetov, který za svůj londýnský byt zaplatil rekordních 221 milionů dolarů. Nejvíc za bydlení ale utratil nejbohatší muž Indie, Mukesh Ambani, jenž si za miliardu dolarů nechal postavit vlastní mrakodrap. „Člověk jako Ambani nemůže jít na film do kina jako každý jiný. Proto si postavil dům, který naplní všechny jeho potřeby. Má v něm několik plaveckých bazénů, hernu nebo tři patra zahrad,“ uvedl blízký přítel Ambaniho.

Nového majitele má i první počítač firmy Apple, který byl v londýnské aukční síňi Christie's vydražen za 220 tisíc dolarů. Cenu dřevěné skříňky s výkonem nižším, než má průměrná mikrovlnná trouba, zvýšilo originální balení a návod podepsaný přímo Stevem Jobsem. „I přes jeho vzácnost se prodejní cena původně odhadovala na nejvýše 50 tisíc dolarů. Závěrečná cena je pro nás velkým překvapením,“ uvedl Julian Wilson z aukční síně Christie's.

Do žebříčku neuvěřitelných investic se dostal i poštovní holub - sameček Blue Prince byl letos v lednu vydražen na 200 tisíc dolarů. Nejdražším psem na světě se pak stalo štěně tibetské dogy. Nejmenovaný uhlobaron za ně utratil v přepočtu téměř 27 milionů korun. „Je to dokonalý exemplář. Má skvělé geny a bude to dobrý chovný pes. Když jsem před deseti lety s podnikáním začínal, nenapadlo by mě, že nějakého psa prodám za tolik peněz,“ vysvětlil původní majitel psa Lu Liang.

  • První počítač firmy Apple autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2619/261858.jpg
  • Nejdražší pes světa autor: REN JF, zdroj: ISIFA/EPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2619/261851.jpg