Tunisko, Egypt, Řecko – letos na last minute za babku

Praha – Cestovní kanceláře začínají houfně nabízet dovolené na last minute. Za rekordně nízké ceny letos mohou lidé pořídit hlavně zájezdy do Tuniska, Řecka a Egypta. Ve dvou arabských zemích za to může nižší poptávka vyvolaná obavami z nepokojů, v Řecku pak zase obavy z rušení letů v důsledku stávek. Odborníci nicméně uklidňují. V turistických oblastech panuje klid, a lidé se proto nemusí bát na tyto výhodné nabídky kývnout.

Cena týdenního leteckého zájezdu na last minute do Tuniska začíná zhruba na úrovni kolem 6 400 korun včetně poplatků, do Řecka a do Egypta se můžete dostat už za necelých 7 000 Kč. Přestože třeba do Egypta se v únoru zhruba na dva týdny kvůli obavám o bezpečnost turistů z Česka nelétalo, teď už se lidé nepokojů bát nemusí. „V turistických letoviscích panuje v těchto zemích dlouhodobě klid, zájezdy tak lze i z hlediska bezpečnosti doporučit. Do těchto destinací létají i všechny velké západoevropské cestovní kanceláře,“ uvedl viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Kdo by se ale přesto bál trávit dovolenou v Tunisku nebo v Egyptě, může vsadit třeba na Turecko. I tam letos vycházejí last minute zájezdy rekordně levně. Letecký zájezd do Turecka je možné pořídit za necelých 7 000 korun včetně veškerých poplatků.

Last minute: Snaha cestovek zaplnit volné kapacity

Při nákupech na poslední chvíli cestovky srazí až třetinu z katalogové ceny. „Cestovní kanceláře se tak snaží za 'každou cenu' zaplnit neprodaná zbylá místa, aby nemusely platit stornopoplatky za nasmouvané kapacity,“ vysvětlil Okamura. „Formou last minute se nejvíce prodávají zájezdy charterovými leteckými spoji, jelikož u těchto zájezdů cestovní kanceláře garantují leteckým společnostem nasmlouvaná místa v letadle pod 100procentním stornopoplatkem, a proto je maximální snaha tato místa prodat,“ dodal.

Zájezdy - nový trend hromadného nakupování

Letošní novinkou je také prodej last minute zájezdů přes slevové portály. Většina slevových stránek nabízí zájezdy jako součást své běžné nabídky. Existují už ale také takové servery, které se zaměřují výhradně na prodej dovolených. Hromadné nakupování v České republice se ve velkém rozjelo v roce 2010 a Češi si tento způsob nakupování rychle oblíbili. Slevové portály rostou na českém internetu jako houby po dešti.

Dovolená
Zdroj: ČT24/Tahiti Tourism Australia