Nezaměstnanost v Česku nejnižší za poslední dva roky

Praha - Míra nezaměstnanosti se v květnu proti dubnu snížila o 0,4 procentního bodu na 8,2 procenta. Oznámilo to dnes ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Květnový pokles nezaměstnanosti odpovídá odhadům analytiků, podle kterých je tak míra nezaměstnanosti nejnižší od června 2009. O práci se ke konci května ucházelo 489 956 lidí, což je meziměsíčně o 23 886 méně.

Podle ministerstva práce v porovnání s loňským rokem výrazně ubývá nezaměstnaných mezi mladými absolventy škol. Naopak mezi staršími uchazeči o zaměstnaní je situace oproti loňsku horší.

Jiří Šimek, analytik:

„Ve srovnání s ostatními evropskými státy si vedeme poměrně dobře.Když se podíváme kolem – Slovensko, Polsko, Maďarsko –, tak ve všech těchto státech je nezaměstnanost vyšší než u nás.“

Počet volných pracovních míst vzrostl v květnu o 4,4 procenta na 37 649. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 13 uchazečů. Vznik nových pracovních míst táhly hlavně sezónní práce. „Nejlépe se umisťují uchazeči o zaměstnání v sezónních pracích, které se rozbíhají zejména v zemědělství, povrchových lomech nebo čištění lesů,“ řekl ČT24 expert trhu práce MPSV Petr Kaplan. Snižovat nezaměstnanost ale pomáhá také oživující průmysl. Výroba v březnu vzrostla skoro o deset procet, v dubnu o více než 4 procenta.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti byl zaznamenán ve všech 77 okresech. Nejvyšší snížení počtu lidí bez práce hlásí okres Pelhřimov, kde míra nezaměstnanosti klesla o 13,9 procenta, Prachatice s poklesem o 11,5 procenta a více než 11procentní snížení zaznamenal ještě také Písek.

Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo 43 okresů. Nejhůř si vede Most, kde je bez práce 16 procent lidí. Naopak nejnižší nezaměstnanost je tradičně v Praze, kde se pohybuje mezi 3 a 4 procenty. Hlavní město dohání také Mladá Boleslav, kde nyní hledá práci necelých pět procent obyvatel.

Další pokles nezaměstnanosti bude pomalý

Česko si sice nyní stojí v oblasti nezaměstnanosti lépe než řada dalších zemí střední a východní Evropy, na další rychlý pokles počtu lidí bez práce se ale nyní spoléhat nedá. „Na skutečně výrazné zlepšení třeba pod 7,5 procenta sázet nemůžeme a musíme si na něj počkat do roku 2012. Ekonomika sice dál poroste, ale pomalu. Kromě průmyslu málokterý obor bude nabírat nové zaměstnance,“ míní hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. Podle analytika společnosti CITFIN - Finanční trhy Jiřího Šimka zůstávají podniky opatrné proto, že se obávají vlivů evropské dluhové krize na další ekonomický vývoj České republiky. V tuto chvíli proto vyčkávají s velkými investičními projekty.

Najeďte myší na vámi vybraný kraj. Jeho mapa se zabarví a objeví se konkrétní míra nezaměstnanosti.