Drahý benzin a japonská krize sráží USA znovu na kolena

Atlanta/New York - Americká ekonomika zpomaluje a horší je i situace na tamním trhu práce. Na konferenci v Atlantě to v úterý připustil šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke. Jeho slova dnes potvrdily závěry pravidelné situační zprávy o vývoji ekonomiky - Béžová kniha. Hospodářský růst v některých regionech Spojených států podle ní v uplynulých dvou měsících zpomalil. Situace by se ale podle Bernankeho měla zlepšit ve druhém letošním pololetí. Kurz dolaru po jeho slovech zamířil dolů. Trh jeho slova totiž vnímá jako potvrzení, že základní úrokové sazby zůstanou ve Spojených státech ještě dlouho blízko nuly.

Bernanke prohlásil, že za zhoršením ekonomických podmínek jsou z větší části vysoké ceny pohonných hmot a do určité míry i krize v Japonsku po nedávném zemětřesení. Ta vedla k poklesu zpracovatelské produkce, například výroby automobilů. Řada továren v USA totiž měla problémy s nedostatkem japonských součástek. Dopad obou těchto faktorů by měl ale podle šéfa Fedu v nadcházejících měsících polevit.

Šéf americké centrální banky zároveň připomněl, že americká ekonomika stále operuje pod potenciálem. „Obecně se zdá, že hospodářské oživení pokračuje mírným tempem. To je ale v jednotlivých sektorech nerovnoměrné a z pohledu milionů nezaměstnaných zároveň pomalé, což je frustrující,“ poznamenal Bernanke. Fed podle něj nebude hospodářské oživení považovat za dostatečné, dokud neuvidí markantní zlepšení právě na trhu práce.

Reportáž Tomáše Poděbrada (zdroj: ČT24)

Fed v Béžové knize:

„Údaje z 12 distriktů Fedu naznačují, že ekonomická aktivita od minulé zprávy obecně pokračovala v růstu, ačkoli několik distriktů signalizovalo určité zpomalení. […] Nárůst cen potravin a energie spolu s nepříznivým počasím v některých částech země omezil sklony spotřebitelů k utrácení. […] Rozsáhlé výpadky v dodavatelském řetězci, převážně v souvislosti se zemětřesením v Japonsku, podle zpráv výrazně snížily příliv nových automobilů k prodejcům.“

Pokles nezaměstnanosti je pro USA klíčový

Právě trh práce je pro uzdravení celé ekonomiky nejdůležitějším měřítkem. V květnu nezaměstnanost vzrostla na 9,1 procenta. V dalších měsících by se ale měl trend otočit. „Ve druhém pololetí čekáme zlepšení na trhu práce. Hospodářské oživení nemůžeme považovat za úspěšné, dokud bude přibývat nezaměstnaných,“ dodal Bernanke.

Bernanke se nezmínil o žádných opatřeních, která by Fed mohl zavést, aby podpořil ekonomiku. Na konci června končí druhá fáze takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, zkráceně QE2, kterou Fed zavedl loni na podzim a v jejímž rámci má celkem odkoupit státní dluhopisy v objemu asi 600 miliard dolarů (zhruba 9,9 bilionu korun). Smyslem programu bylo udržet na trhu nízké úroky.

Základní úroková sazba v USA je v současné době v pásmu nula až 0,25 procenta, kam ji Fed srazil už na konci roku 2008. Americká ekonomika tehdy procházela hlubokou recesí, kterou umocnil pád obří investiční banky Lehman Brothers.

Džunja Tanase, analytik JPMorgan Chase

„Dolar ztratil půdu pod nohama vůči japonskému jenu, o který byl značný zájem. Souvisí to s obecnou averzí k riziku, která se zvýšila po propadu cen akcií v Asii.“

Slova Bena Bernankeho negativně ovlivnila obchodování na finančních trzích. Ztrácejí zejména akcie bank. Index FTSEurofirst 300, který sdružuje nejlepší evropské akcie, propadl téměř o procento na 1 094,95 bodu. V oslabení uzavřely i asijské burzy. Na měsíční minimum vzhledem k japonské měně se dostal také dolar. Už v brzkých ranních hodinách oslabil na úroveň 79,75 jenu.

Problémy americké ekonomiky ale nekončí. Spory mezi republikány a demokraty ohledně dalšího zadlužování země a stanovení nového dluhového stropu musejí být vyřešeny do srpna. Neúspěch jednání by totiž mohl výrazně narušit důvěru investorů v celý americký finanční systém.

Americké dolary
Zdroj: ČT24