Vláda hledá armádu právníků na boj proti solárníkům

Praha – Vláda už sestavuje armádu právníků, kteří vrátí úder solárním investorům. Ti totiž žádají náhradu zavedeného 26procentního daňového odvodu. Jenže Česká republika nemá dostatek času na přiměřenou obranu, proto chce vybrat právníky a ekonomy bez vypsání tendru. To je možné pouze v případě, že by vláda vydala prohlášení o tom, že chystané spory souvisí s ochranou základních bezpečnostních zájmů státu. Zprávu přinesl server Česká pozice.

Česko chce vybrat právníky bez tendru

Plány vlády se advokátním kancelářím zastupujícím investory nijak líbit nebudou. Po mnoha měsících úředníci ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) přišli s řešením. Vláda Petra Nečase (ODS) na dnešní schůzi možnost obrany proti solárním investorům probere. Pokud na návrh Radka Šnábla, poradce ministra financí a hlavního architekta státní solární defenzivy, kývne, bude se dál postupovat podle § 18 odstavce 1 písmena b) zákona o veřejných zakázkách, píše Česká pozice.

Právě zmíněný paragraf umožní výběr právníků bez tendru, protože jde o „ochranu základních bezpečnostních zájmů státu“. Stát tak bude moci právníky a ekonomy vybrat rychlostí, která odpovídá vážnosti situace. Šnábl však tento postup označil za „výjimku z výjimek“. Resort financí ji prý v budoucnu nehodlá v žádném případě standardně používat.

Česku jde o čtvrt bilionu korun, zástupci solárníků zdržují obstrukcemi

Na využití výjimky už kývnul s ohledem na vážnost situace i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Konstruktéři strategie solárního boje tvrdí, že jde ve sporech o závratné sumy. Údaje České fotovoltaické průmyslové asociace hovoří až o čtvrt bilionu korun. Šlo by tedy o „ohrožení fiskální stability a bezpečnosti České republiky“, uvádí zpráva ministerstva financí. Navíc prý zástupci solárníků dělají vše pro to, aby Česku znemožnili řádnou přípravu na arbitráže. Využívají nejrůznější procesní obstrukce.

Šnábl například tvrdí, že v posledních měsících se resortu financí ozývá nezvykle velký počet advokátů a s poukazem na zákon o svobodném přístupu k informacím žádají údaje o chystaných solárních tendrech, dokonce prý i vnitřní pracovní analýzy a zprávy ministerstva. Podle odborníka jde o snahu vytížit příslušné úředníky. Právní pomoc prý Česku začaly najednou nabízet i malé advokátní kanceláře s nulovými zkušenostmi z investičních arbitráží, jimž musí být jasné, že jejich šance na úspěch je nulová.

Na souboj si stát najme úspěšné partnery

Je zřejmé, že si Česko do solárních bitev bez tendru vybere s největší pravděpodobností pouze experty, kteří už zvítězili v dřívějších arbitrážích. Zpráva na to odkazuje s ohledem na „nákladovou efektivitu“. Navíc by se tím snížilo „riziko zneužití spolupráce s Českou republikou“. V minulosti Českou republiku hájila například advokátní kancelář Weil, Gotshal & Manges.

Radek Šnábl
Zdroj: ČT24