Česká ekonomika do nového roku vstoupila 2,8procentním růstem

Praha – Česká ekonomika zahájila letošní rok růstem o 2,8 procenta. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se tak hrubý domácí produkt zvýšil o 0,9 procenta. Analytici jsou mile překvapeni. Původně počítali s nižším tempem růstu. Zprávu přinesl Český statistický úřad s tím, že na výkon ekonomiky měl pozitivní vliv především zahraniční obchod. Pozitivní vliv má především posilující zahraniční poptávka po tuzemských automobilech. Ekonomové však varují. Dá se očekávat, že tempo růstu hospodářství zvolní. Firmy málo investují.

„Ekonomika podle nových informací rostla v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně i meziročně rychleji, než ukazovaly předběžné odhady. Skutečností ale zůstává, že všichni naši sousedé rostli rychleji než my jak v roce 2010, tak v prvním letošním čtvrtletí,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Data navíc také podle Sobíška nově ukázala, že reálná spotřeba domácností klesá již dva roky.

Ekonomika roste i přesto, že lidé málo utrácejí

Českou ekonomiku táhne zahraniční poptávka (zdroj: ČT24)

Ekonomický růst táhla ke dnu neochota utrácet. Tentokrát však šetřily nejen domácnosti, ale i vládní instituce. „Je poměrně vysoká nezaměstnanost ve srovnaní s obdobím před krizí a také je tu pomalejší růst reálných mezd. Dokonce mzdy ve veřejném sektoru a veřejné správě poklesly, takže je možné, že část populace vyloženě krátí svoje úspory,“ tvrdí analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle ekonomů se nebude více utrácet ani v dalších měsících. Růst ekonomiky zpomalí především ve druhé polovině letošního roku. Nakonec ani tempa německé ekonomiky nejsou dlouhodobě udržitelná a zpomalení ekonomiky v západní Evropě se odrazí i na výsledcích české ekonomiky.

Český statistický úřad:

„Zdrojem ekonomického růstu byl na straně poptávky především zahraniční obchod, pozitivní vliv mělo i oživení investiční aktivity. Opačně působil pokles výdajů na konečnou spotřebu domácností a vládních institucí. Tahounem zvýšení tvorby hrubé přidané hodnoty byl stejně jako v předchozích čtvrtletích zpracovatelský průmysl.“

Růstu HDP pomohl především zahraniční obchod. Jeho přebytek dosáhl v nominálním vyjádření 43,7 miliardy korun, a byl tak o 1,8 miliardy korun vyšší než ve stejném období loňského roku. Negativní vliv na něj neměly ani výrazné zhoršení směnných relací o 2,7 procentního bodu. V reálném vyjádření vzrostl vývoz o 15,6 procenta, zatímco dovoz pouze o 13,2 procenta. Zahraniční obchod tak přispěl k růstu HDP v rozsahu 2,5 procentního bodu.

Ekonomiku táhne zahraničí, české firmy ale málo investují

„Zahraničnímu obchodu se dařilo, protože náš obchodní partner Německo v prvním čtvrtletí velice slušně rostl, konkrétně meziročně o 4,9 procenta. Takže z toho profitovaly i české firmy a dařilo se jim exportovat na německý trh,“ tvrdí analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Podle analytika Dufka táhl HDP především vývoz strojů a dopravních prostředků. „V našem případě tedy vývoz automobilů hraje největší roli,“ dodal Dufek.

Pozitivní vliv na růst HDP mělo také oživení investic. Není ale takové, jak se čekalo. Rostly pouze investice do zásob. „Očekávali jsme, že firmy budou investovat. Znamená to, že oživení je stále nejisté,“ dodává Franče.

Vydáno pod