Čína pomůže Kubě s těžbou ropy v Mexickém zálivu

Havana - Čína hodlá sehrát důležitou roli během rozvoje kubánského ropného průmyslu, včetně průzkumu a těžby ložisek v Mexickém zálivu. Státy proto podepsaly dohody o spolupráci, ale jejich text nezveřejnily. Předpokládá se, že spolupráce, jejíž hodnota se řádově předpokládá na miliardy dolarů, vyvolá znepokojení v sousedních Spojených státech.

Podle smluv čínská státní společnost China National Petroleum Corp (CNPC) poskytne svou plnou odbornou pomoc, aby Kuba mohla zvýšit produkci ropy. Firma se v dohodách také zavázala k rozsáhlejší spolupráci s podnikem Cubapetroleo, a to v průzkumu a rozvoji pozemních i pobřežních nalezišť.

Za Čínu uzavřel smlouvy o spolupráci v energetice při své návštěvě Kuby čínský viceprezident Si Ťin-pching. Zatím není jasné, zda si CNPC od Kuby pronajala bloky v Mexickém zálivu k exploraci. Expert na kubánskou ropu Jorge Pinón ale uvádí, že Kuba nedávno jednala o pronájmu pěti ze svých 59 pobřežních ropných bloků Číně.

Podle dalších dohod se do ropných projektů zapojí i Venezuela

„Všechny dílky skládačky si nakonec sedly na místo,“ uvedl Pinón agentuře Reuters. Mimo jiné jde i o dvě další dohody, kterými se obě země zavázaly k jednání o rozsáhlé expanzi kubánské ropné rafinerie ve městě Cienfuegos a o výstavbě továrny na zkapalněný zemní plyn (LNG). Tyto dva projekty by mohly stát šest miliard dolarů (téměř 100 miliard korun), uvádí zdroje. Většinu z toho by zajistila Čína se zárukou od Venezuely, tedy kubánských spojenců.

Vyhlídky kubánské těžby se setkaly s opozicí zákonodárců z Floridy, kteří se bojí o životní prostředí státu. Předložili proto ve Washingtonu návrhy, které mají kubánské ropné vrty zastavit prostřednictvím trestů pro zahraniční firmy i jednotlivce, kteří by se na kubánské těžbě podíleli. Americké firmy na Kubě podnikat nesmějí kvůli dlouhodobému embargu ostrova.

Vydáno pod