Zemětřesení Japonsko uvrhlo zpět do recese

Tokio – Třetí největší ekonomika světa spadla zpět do recese. Potvrdila to data o růstu tamního hrubého domácího produktu v prvním letošním čtvrtletí, kdy japonská ekonomika klesla v celoročním přepočtu o 3,5 procenta a v mezičtvrtletním srovnání o 0,9 procenta. Japonské hospodářství se tak propadá už ve druhém čtvrtletí po sobě a ekonomové předpovídají pokles i v tomto čtvrtletí. Důvodem podle nich budou dopady březnového zemětřesení a vlny tsunami. Od třetího čtvrtletí prý hospodářství země vycházejícího slunce začne opět růst.

Japonské zemětřesení nejnákladnějším přírodním neštěstím v historii

Japonská ekonomika se kvůli zemětřesení, tsunami a následné krizi jaderné elektrárny Fukušima dostala do nejhorší akutní krize od druhé světové války. Zemětřesení poškodilo továrny v regionu a mnoho místních firem, zvláště automobilek, muselo přerušit výrobu kvůli nedostatku součástek. „Nejvíce výsledky HDP ovlivnil exportně orientovaný průmysl - jednak poničení výrobních kapacit a dále problémy s dodávkami z energie, subdodávkami materiálů, polotovarů,“ potvrzuje hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Celkové škody se odhadují na 300 miliard dolarů (asi pět bilionů korun), což by z japonské katastrofy učinilo nejnákladnější přírodní neštěstí v historii.

Japonská ekonomika (zdroj: ČT24)

Zasažená severovýchodní část země však postupně začíná ožívat. Tamní průmysloví výrobci obnovují zásobovací řetězce, což vyvolává naděje na brzké oživení produkce a vývozu. Průmyslová výroba v dubnu meziměsíčně vzrostla o jedno procento. Příznivý scénář může ohrozit zpomalování globální ekonomiky, tento vývoj však analytici vesměs považují za dočasný.

Ekonom Mizuho Research Institute Jasumo Jamamoto:

„Útlum v zahraničních ekonomikách se zdá být dočasný, protože jednou z příčin jsou problémy s dodávkami po přírodní pohromě v Japonsku. Spotřebu oslabují vysoké ceny komodit, ty se však v poslední době stáhly zpět.“

Hospodářství v Japonsku však bylo vratké již před zemětřesením. Už loni Japonce Čína sesadila z pozice druhé největší ekonomiky světa. Zemi také stále trápí pokles spotřebitelských cen, stárnoucí populace, snižování počtu obyvatel a obrovský veřejný dluh.

Podle MMF přijde oživení v druhé půlce roku

Mezinárodní měnový fond tento týden předpověděl, že japonská ekonomika v letošním roce zaznamená pokles o 0,7 procenta. Ještě v dubnu přitom fond očekával, že japonská ekonomika letos stoupne o 1,4 procenta. Podle fondu by mělo Japonsko začít výrazně oživovat ve druhé polovině roku a oživení bude pokračovat i v příštím roce, kdy by měl HDP vzrůst o 2,9 procenta.