Senátoři shodili ze stolu vládní plán snižování deficitu

Praha – Horní parlamentní komora dnes na návrh senátorů ČSSD odmítla vládní konvergenční program o snižování deficitu veřejných financí. Podle sociálních demokratů reformy plánované kabinetem premiéra Petra Nečase nezajistí naplnění deklarovaného cíle, kterým jsou vyrovnané rozpočty do roku 2016, naopak prý povedou k hospodářské stagnaci. Zástupci vládní koalice proti tomu vystoupili, jde podle nich o stanovisko jedné politické strany.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) stanovisko jménem horní komory pošle Evropské komisi; podobně před měsícem postupoval v případě vládního Národního programu reforem, který Senát na podnět ČSSD také odmítl. Postoj horní komory nicméně na podobě vládních programů nic nezměnil.

Štěch považuje postup za legitimní, podle něj nelze očekávat, že opoziční Senát bude loajální vůči vládě. Místopředseda Senátu a ČSSD Zdeňek Škromach označil postoj za „varovný prst pro vládu“, že by reformy kvůli jejich trvanlivosti měla vyjednat i s opozicí. Pro stanovisko byli jen zástupci ČSSD a KSČM, lidovci byli spolu s koalicí proti.

Vstup Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Konvergenční program je základním dokumentem země pro přijetí eura a popisuje rozpočtovou strategii vlády a plánovaný vývoj veřejných financí v následujících letech. Jeho letošní podoba je poprvé zpracována podle loni schváleného harmonogramu, jehož cílem je podle EU prohloubit a posílit rozpočtový dohled a koordinaci rozpočtových a strukturálních politik v EU.

V rámci programu se počítá s úspornými opatřeními kvůli snižování deficitu veřejných financí pro příští rok na 3,5 procenta HDP, pro rok 2013 na 2,9 procenta HDP a pro rok 2014, kdy mandát současné vlády skončí, na 1,9 procenta HDP. Pro letošek počítá ministerstvo financí s deficitem 4,2 procenta; loni činil 4,7 procenta hrubého domácího produktu.

Ze senátního stanoviska připraveného ČSSD: „Vládou připravované a avizované takzvané reformy bez širší společenské dohody jak s opozicí, tak se sociálními partnery, v současnosti již některé silově prosazované v Poslanecké sněmovně, povedou k oslabování hospodářské výkonnosti naší země, ke stagnaci či propadu životní úrovně velkého počtu občanů a k růstu sociálního napětí,“ citoval Štěch z jednostránkového stanoviska, které připravila ČSSD a které označil za objektivní.

Předseda senátorů ODS Richard Svoboda: „Klub ODS se distancuje od “jednostranného, neobjektivního, účelového a s nikým z politických partnerů neprojednaného stranického elaborátu z dílny sociální demokracie".

Senát navrhuje zvýšit daň z nemovitostí

Senát také navrhl kvůli zachování příjmů obcí zvýšit o jednu korunu sazbu daně z nemovitostí za zpevněné pozemky. Zvýšení dnes provedl v rámci vládní novely, která má vyjasnit zdanění takzvaných plošných staveb novým výpočtem daně. Novelu tak bude muset znovu projednat sněmovna.

Horní komora přijala vládní novelu zákona o kolektivním investování, která kromě jiného zavádí přeshraniční pas pro investiční společnosti. Umožní jim nabízet cenné papíry investorům i v jiných členských státech EU bez nutnosti získat povolení tamních úřadů. Zahraničním investičním společnostem pak předloha umožní spravovat standardní fondy na českém území. Normou Česko přijímá legislativu EU. Nyní čeká na podpis prezidenta.

Větší ochranu spotřebitelů elektřiny a plynu před jejich dodavateli zavádí vládní novela energetického zákona, kterou dnes beze změn schválil Senát. Novela má také posílit pravomoci Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a přikazuje vlastnické oddělení provozovatelů přenosových soustav od výroby nebo obchodu s elektřinou a plynem. Pro elektrárenské a plynárenské firmy novela zavádí povinnost zveřejňovat na internetu podmínky dodávek a cen plynu pro domácnosti i podnikatele se spotřebou plynu do 630 megawatthodin ročně. Totéž platí i pro dodávky elektřiny.

Se zrušením zákonného omezení nákupu zemědělské půdy pro cizince počítá vládní novela devizového zákona, jejíž přijetí dnes umožnil Senát. Řadě levicových senátorů vadilo, že si Česko nevyjednalo prodloužení tohoto omezení a že jeho zrušení neprovázejí dodatečné podmínky hospodaření na zemědělské půdě. Nepodařilo se jim ale přesvědčit Senát, aby novelu odmítl.

  • Richard Svoboda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2070/206957.jpg
  • Rozvodná síť autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2501/250026.jpg
  • Ilustrační foto autor: Isifa, zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2600/259917.jpg