Hušák se odvolal proti konkurzu na Sazku

Praha - Bývalý generální ředitel loterijní společnosti Sazka Aleš Hušák podal jako předseda představenstva odvolání proti vyhlášení konkurzu nad Sazkou. Proti nepravomocnému rozhodnutí se obrátil na Městský soud v Praze, jak přiblížil Hušákův mluvčí Jan Tuna. Sazka se v konkurzu ocitla minulé pondělí. Z funkce generálního ředitele odvolal Hušáka v úterý insolvenční správce Sazky Josef Cupka.

Hušák v odvolání upozornil zejména na údajnou zmatečnost přezkumného jednání, nerespektování účinku popření pohledávek dlužníkem, nepřezkoumání pohledávky Bestsportu a chybný způsob hlasování věřitelů.

Aleš Hušák, bývalý šéf Sazky:

„Navrhujeme, aby vrchní soud rozhodl o zrušení zamítnutí reorganizace Sazky a prohlášení konkurzu na ni a vše vrátil zpět k projednání Městskému soudu v Praze.“

Rušno kolem Sazky

Kolem Sazky je přitom rušné prostředí každý den. Například ve středu zasahovala v budově Sazky policie, která tak činila na Cupkův podnět. Policisté přišli zajistit předměty, které se snažili údajně odnést lidé pověření právě Hušákem.

Hušák se proti tvrzením tiskové mluvčí insolvenčního správce Lenky Tiché o tom, že se pokusil ze sídla společnosti odvézt stovku obrazů, ohradil: „Je to nehorázná lež. Na stěnách Sazky visely pouze dva mé osobní obrazy a další dva byly uloženy v mé kanceláři. Každý z těchto obrazů byl již dříve fotograficky zadokumentován a je na mé jméno pojištěn. K tomu jsem měl v sídle společnosti uloženo několik grafik, plakátů a knih opět v mém osobním vlastnictví. Že jde o mé osobní vlastnictví, je naprosto prokazatelné.“

Minulý čtvrtek schválil věřitelský výbor Sazky úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 milionů korun, které mají sloužit k zachování běžného chodu firmy. Půjčku se splatností dva roky poskytla společnost Moranda, kterou kontroluje skupina PPF miliardáře Petra Kellnera.

Tržby Sazky ze Sportky stouply proti minulému týdnu o čtvrtinu

Tržby loterijní společnosti Sazka v posledních dnech rostou a například ze středečního losování Sportky v porovnání s minulým týdnem vzrostly o 24 procent. Tržby za nedělní tah stouply o 37 procent, jak informovala mluvčí Tichá s tím, že tržby rostou i v jiných hrách.

Podle hrubého odhadu předsedy Sdružení trafikantů a prodejců tisku Milana Ságnera ze 1300 terminálů Sazky, které trafikanti v době finančních potíží společnosti vypnuli, jich nyní nefunguje již jen asi pětina. Celkem má Sazka přibližně 6500 terminálů. Nabídku společnosti PPF na převzetí pohledávek z kaucí za Sazkou využije podle něj nejméně 80 procent trafikantů: „Situace je ale nyní nepřehledná. Někteří trafikanti chtějí obnovit spolupráci se Sazkou, někteří plánují spolupráci s Fortunou, jiní s oběma.“

Do insolvence a následně do konkurzu se největší česká loterijní firma dostala kvůli problémům se splácením výstavby pražské haly O2 arena. Jejími akcionáři jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu.

  • Sazka zdroj: ISIFA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2588/258789.jpg
  • Peníze autor: Viktor Chlad, zdroj: ISIFA/Lidové noviny http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2225/222481.jpg