Zelenina se neprodává, zemědělci ji už rozdávají i zadarmo

Praha - Kvůli strachu z nákazy smrtelně nebezpečným virem E. coli zbývají zelinářům tuny zeleniny, kterou nikdo nechce. Zemědělci po celé Evropě se tak snaží lidi uklidňovat, že z jejich sklizně nemusejí mít obavy. Zatím se jim to ale moc nedaří, a tak přicházejí na řadu drastická opatření. Řada farmářů už začala svou úrodu zaorávat.

Úřady v Německu, kde se nákaza objevila nejdříve a je zde také nejvíc obětí, lidi vyzvali, aby se vyhýbali okurkám, rajčatům a další zelenině, dokud se zdroj nemoci neprokáže. Zákazníci poslechli a evropští zemědělci se tak dostali do velmi obtížné situace.

Třeba španělští zelináři se proto rozhodli neprodejnou zeleninu rozdat. Lidem darovali přes 40 tisíc kilo a věří, že se jim tak podaří obnovit důvěru ve svoji produkci. Poté, co Německo chybně označilo okurky ze španělské biofarmy za viníka nákazy, propadly se tržby španělských pěstitelů o 200 milionů euro.

Zelenina nejde na odbyt (zdroj: ČT24)

Zemědělci ve Španělsku ale nejsou v problémech kvůli E. coli sami. Ve Francii na protest proti falešným obviněním uspořádali zemědělci protestní pochod. „Musíme hlavně obnovit důvěru zákazníků ve francouzskou produkci. Finanční náhrady škod nejsou řešením, pokud lidé rychle nezačnou zase zeleninu jíst, je s farmáři konec,“ zdůraznil předseda francouzské zelinářské asociace Jacques Rouchausse.

Nákaza už stála život nejméně 26 lidí, nakažených je přes 2,5 tisíce. Dokud ale nebude jasné, čím a jak se šíří, zelináři lepší časy čekat nemohou.