Cena pohonných hmot roste, v Indii ale zamrzla

Dillí – Stejně jako na světových trzích neustále roste cena ropy, šplhá i cena pohonných hmot, které se z ní vyrábějí. I přesto ale existují výjimky, jako třeba Indie. Tam totiž cenovky za naftu u čerpacích stanic, jako by zamrzly. Zatímco pro spotřebitele je to skvělá zpráva, pro životní prostřední je podstatně horší. Počet aut v zemi totiž rapidně narůstá, jen loni se jich prodalo dva a půl milionu.

Jedním ze šťastných majitelů nového vozu je i obchodník Dípak Makíja. A stejně jako většina zákazníků, i on dal přednost dieselovému motoru. „Ceny benzínu rostou čím dál víc, už teď jsou v porovnání s naftou skoro dvojnásobné. Jezdit s dieselovým autem je stoprocentně úspornější,“ řekl. Za rozdílem cen je státní kontrola. Naftu potřebují náklaďáky, traktory a všudypřítomné generátory. Její citelné zdražení by ohrozilo ekonomiku země. Stát tomu brání a řidiči osobních aut využívají příležitost.

„Poměr benzínových a naftových aut se od minulého roku změnil o deset procent ve prospěch dieselů. Rozdíl ceny mezi oběma palivy je hodně velký. V současné době podmínky určitě zvýhodňují nákup vozů na naftu,“ podotkl zástupce ředitele Toyota Kirlsokat Motor Sandíp Sink. Jenže proti tomu brojí ekologové. Ovzduší ve velkých městech už teď není právě nejčistší a nástup dieselů to může ještě podstatně zhoršit.

Indie jezdí na naftu a dusí se (zdroj: ČT24)

V názorech se ekologové s výrobci aut liší

Výrobci aut s ekology nesouhlasí. Pořizovací cena dieslu je vyšší než u auta na benzín. Pokud jsou zákazníci čím dál ochotnější si připlatit, dealeři aut jim to rozmlouvat nebudou. „V Indii jsme na stejné úrovni jako v Evropě. I tam se teď dieselová auta prodávají víc než benzínová, a Evropa je na životní prostředí velmi opatrná. Dieselové motory jsou mnohem pokročilejší a ekologičtější, než bývaly,“ řekl Sandíp Sink.

Řidiči, kteří dali více peněz za naftové auto, aby měli levnější provoz, ale nejspíš už brzy zapláčou. Indická vláda totiž oznámila, že dlouhodobě nedokáže nízkou cenu dieslu udržet. Uklidňuje ale tím, že zdražení bude postupné, aby řidiče uchránila od přílišného šoku.