Data klientů Citigroup mají v rukou hackeři

New York – Jedna z největších světových bank, Citigroup, neuchránila data svých severoamerických klientů. Mnozí z nich byli minulý víkend nemile překvapeni, když jim při nákupech terminály zamítly platební kartu. Útok hackerů na 200 tisíc bankovních účtů se odehrál už před měsícem. Zatím není jasné, v jaké míře zákazníky poškodil.

Jak se ukázalo, už několik týdnů si neznámí útočníci stahovali čísla účtů, data narození a kontaktní informace klientů Citigroup. „Pokud hackeři získali jen jména a kontaktní informace, můžou se vydávat za vlastníky bankovního účtu nebo prodat informace třetí straně, která taky bude zkoušet dostat z účtů peníze,“ popisuje datový expert společnosti CSC Mark Rasch.

Ačkoli Citigroup ochránila další klíčová data, jako třeba čísla sociálního pojištění a bezpečnostní kódy karet, je už jasné, že její zabezpečení proti kyber pirátům není dost odolné. Není ale mezi firmami sama. „Ke krádeži dat dochází čím dál častěji. Budeme toho v budoucnosti svědky úplně běžně. Obávám se, že vůči tomu časem otupíme,“ říká Jeff Jonas z IBM.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Po bankách jsou na řadě sociální sítě a mobily

Mluvčí České spořitelny Jan Holinka:

„Ročně zaznamenáváme kolem stovky útoků. Praktiky hackerů se stále zlepšují, stejně jako naše zabezpečení, do kterého dáváme desítky milionů ročně.“

Pro hackery neplatí hranice a ohrožená jsou tedy i data klientů českých bank a pojišťoven. Už teď mají zkušenosti s takzvanými fishingovými útoky. Při nich hackeři lákají z uživatelů hesla k účtům. Podlehl už systém emisních povolenek. A banky jsou pod palbou pirátů prakticky neustále. Po počítačích jsou na řadě mobilní telefony a hlavně sociální sítě. Tam o sobě totiž citlivé informace prozrazujeme sami a dobrovolně.

Minulý týden čelila hackerům také významná americká zbrojovka Lockheed Martin. Internetová herní síť Sony PlayStation, která neuchránila citlivá data svých uživatelů před dvěma měsíci, už hledá, jaká výše odškodnění je nutná ke kompenzaci.

Španělé zadrželi tři lidi podezřelé z útoku na herní síť Sony

Španělská policie zadržela tři podezřelé členy hackerské organizace, která si říká Anonymous. Ta je zřejmě odpovědná za útok na počítačový systém společnosti Sony a za průnik do počítačových sítí několika vlád, firem a bank. Policie uvedla, že všichni zadržení jsou Španělé, věkem třicátníci. Jsou obviněni z koordinovaných počítačových útoků, které vedli ze serveru umístěného v jednom domě v Gijonu na severu země. Policie tvrdí, že takzvaní hacktivisté, neboli hackeři-aktivisté, mají prsty i v nedávném útoku proti Sony.

Vydáno pod