Pejša: Blokád bude víc, ale my k nim nevyzýváme

Praha – Odboráři nebudou organizovat ani vyzývat k žádným živelným blokádám. Oznámili to na tiskové konferenci odborářů k chystané stávce v dopravě, kterou na témže brífinku společným prohlášením koalice odborových svazů oficiálně vyhlásili na čtvrtek 16. června 2011. „My žádné živelné blokády organizovat ani vyzývat k nim nebudeme. Nicméně tyto blokády vycházejí z toho, že někteří odboráři, jejichž odborové organizace se zatím ke stávce nepřipojily, chtějí podpořit naše požadavky prostřednictvím blokád. Proto těch blokád bude ve čtvrtek více, než bylo původně zamýšleno v pondělí,“ vysvětlil slova odborových předáků, která ohledně chystaných blokád zazněla v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce, Jaroslav Pejša, předseda Odborového sdružení železničářů.

Odboráři nechtějí vytvářet velké shluky lidí, které by mohly přilákat provokatéry či způsobovat nějaké problémy. „Nechceme, aby to skončilo nějakým vytloukáním oken či zapalováním,“ řekl Pejša. Předáci také poukázali na to, že v žádném případě nechtějí bránit v průjezdu ani hasičům či záchranné službě. Žádné podrobnosti ale odboráři zatím říct nedokážou. Není ani jasné, ve kterých městech nepojede městská hromadná doprava. Všechny podrobnosti, kde všude se nakonec zastaví provoz, by měli oznámit v pondělí odpoledne.

Kalousek varoval před blokádami

Vláda je povinna podle ministra financí Miroslava Kalouska zabránit živelným akcím, na něž v OVM upozornil Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů. „Na stávku máte právo, ale na živelné blokády žádné právo nemáte,… to není právo na stávku,“ reagoval tak Kalousek na odborářská prohlášení s tím, že nikde není zakotveno právo na blokády. Vláda se na tuto situaci musí připravit, tvrdí Kalousek.

Vzhledem k dnešnímu vyjádření ministra vnitra Jana Kubiceho odboráři nezveřejní dopředu, kde všude předpokládají blokády. Kubice dnes oznámil, že případné blokády se policie bude snažit vyřešit prostřednictvím antikonfliktních týmů, připustil jako krajní možnost i zásah proti protestujícím. „Pokud je nepřesvědčí, tak policie musí vyzvat k opuštění prostoru, to je ze zákona. Může se samozřejmě stát, pakliže by došlo k naprosto neuvěřitelné věci, že by nechtěli, že je z toho prostoru prostě vytlačí,“ řekl Kubice.

Odboráři v reakci na Kubiceho doufají, že nedojde ke střetům s ozbrojenými složkami. „Chceme klidné protesty, ale důrazné tak, aby si vláda uvědomila, že občané nechtějí současné vládní reformy,“ zaznělo na tiskové konferenci odborů. Podle šéfa Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka bude čtvrteční stávka v daleko větším rozsahu, než by tomu bylo v pondělí.

Stávka v Praze ochromí dopravu, podrobnosti nejsou,  Brno bude stát

Při čtvrteční stávce nevyjedou žádné vlaky. Stát bude celý den i MHD v Brně, ke stávce se mají připojit i Opava, Olomouc a částečně i Zlín. Pokud jde o pražskou hromadnou dopravu, zatím není jasné, jak bude stávka vypadat. Odboráři chtějí udělat všechno proto, aby vyjelo co nejméně autobusů či tramvají. Zda pojede metro, zatím nevědí. Na konečné formě stávky v Praze se musejí dohodnout ještě s managementem dopravního podniku.

Ze společného prohlášení

"Koalice dopravních odborových svazů deklaruje jednotu a připravenost pokračovat ve společném postupu při organizaci stávky. Koalice stanovila termín stávky na čtvrtek 16. června 2011 v délce trvání 24 hodin se začátkem v 00:00 a ukončením ve 24:00. Předběžné opatření proti stávce vyhlášené na pondělí 13. června 2011 považuje koalice za bezprecedentní porušení ústavního práva na stávku, za nicotný právní akt, který použila vláda ČR prostřednictvím soudu a tím porušila dle našeho názoru nezadatelné nezcizitelné nepromlčitelné právo na stávku. I přes tuto skutečnost respektujeme rozhodnutí soudu s cílem nevytvářet další napětí ve společnosti."