Euro: ŘSD chybí 90 milionů na pozemky pro D11

Praha - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nemá peníze na výkup pozemků pro připravovanou dostavbu dálnice D11. Slíbených devadesát milionů korun, které má dostat farmářka Ludmila Havránková, musí podle ŘSD ze státního rozpočtu sehnat ministerstvo dopravy. Uvádí to týdeník Euro ve svém pondělním vydání.

Ministerstvo dopravy ale trvá na tom, že peníze jsou na účtech již připraveny. „Finanční prostředky budou převedeny v řádu dní. Jde o peníze, které má Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) připraveny na výkupy v rámci rozpočtu,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Podle mluvčí ŘSD Martiny Vápeníkové vypořádání s farmářkou komplikují okolnosti převádění pozemků. Havránková má podle dohody nakoupit zemědělské parcely po celé České republice. Ty jí potom vymění Pozemkový fond ČR za 130 hektarů zemědělské půdy u Hradce Králové, které si už dříve vybrala. Ke složení 90 milionů korun na tyto nákupy se ale zatím nikdo nemá.

Se směnou však musí souhlasit také dozorčí rada Pozemkového fondu. „Neznamená to, že pro směnu pozemků automaticky zvedneme ruku,“ řekl předseda rady Jiří Papež. Pole, která si Havránková vyhlédla, budou podle něj muset vyklidit sedláci, kteří na nich dlouhodobě hospodaří v nájmu.

Po 17 let trvajícím sporu o pozemky by se tak příští rok mohl začít stavět další úsek dálnice, která zatím končí několik kilometrů před Hradcem Králové. V budoucnu má dálnice pokračovat až k polským hranicím.