Blokáda bude, dálnice a hraniční přechody by ale stát neměly

Praha – Blokáda bez ohledu na právní názory, které ji považují za protizákonnou, se ve čtvrtek uskuteční. Uvedl to dnes předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Podrobnosti ale zatím odboráři dolaďují a představí je až ve středu. Dufek nicméně naznačil, že by se blokáda měla týkat hlavně pražských ulic. Stávku chtějí odbory krom toho podpořit také demonstrací, která se uskuteční ve čtvrtek v 9.00 před budovou ministerstva zdravotnictví na Palackého náměstí v Praze.

„Říkám tady zcela zodpovědně, že blokády budou, ale zatím jsou připraveny pod pracovním názvem Blokády papalášů a míníme zcela otevřeně o tom informovat ve středu na jednání s panem primátorem Svobodou,“ informoval Dufek. Odbory podle něj nicméně nemají v plánu blokovat dálnice ani hraniční přechody. „Já jsem přesvědčen, že bez nějakých obtíží mohou Pražané sednout do svých aut a místo hromadné dopravy vyjet do Prahy autem,“ dodal Dufek. Jenže přemíra aut v ulicích hlavního města by sama o sobě mohla způsobit dopravní kolaps a znemožnit průjezd například záchrankám.

Do stávky by se podle Dufka mělo zapojit 120 tisíc lidí. Kromě dopraváků mezi nimi budou například také zemědělci nebo horníci. Stávkující podpoří nejen Dufkova Asociace samostatných odborů, ale i Českomoravská konfederace odborových svazů. Veřejnost se pak bude moci zapojit do protestu na demonstraci před budovou ministerstva zdravotnictví. Podporu stávkujícím slibují i odbory policistů a hasičů. Bezpečnostní sbory nicméně stávkovat nemohou, v úvahu tak připadá pouze jejich zapojení do demonstrace.

Nezávislý odborový svazu Policie ČR:

„Nezávislý odborový svaz Policie České republiky plně podporuje společný mítink, který se bude konat ve čtvrtek dne 16. 6. 2011 na Palackého náměstí v Praze. Zároveň vyzývá své členy, policistky, policisty, zaměstnankyně i zaměstnance policie, aby se dle svých možností v co největší míře zúčastnili tohoto mítinku a podpořili tím stávkující. Vzhledem k tomu, že stávkovat nesmíme, stávkují i za nás. Proto je potřeba je podpořit a vyjádřit jim své díky.“

Učitelé a pracovníci ve zdravotnictví budou šířit osvětu

Podporu stávkujícím vyjádří také učitelé nebo pracovníci ve zdravotnictví. „Školští pracovníci zůstanou s dětmi, ale na určitou dobu přeruší výuku a dle věku dětí také budou věnovat tento čas k tomu, aby jim osvětlili situaci, která je, a proč zastavují svoji práci,“ uvedl místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl.

Dopraváci chystají odvolání proti zákazu pondělní stávky

Jaroslav Pejša, předseda železničních odborů:

„V dnešních dnech jsme kontaktovali renomovanou právní kancelář a předali podklady a v nejbližších dnech podá Odborové sdružení železničářů odvolání proti předběžnému opatření.“

Kromě přípravy čtvrtečních protestů se odboráři chystají také odvolat proti rozhodnutí soudu, který předběžným opatřením zakázal konání stávky v pondělí, na kdy ji odbory plánovaly původně. Rozhodnutí mělo podle odborářů řadu právních vad.

Soud například nejprve konstatoval, že v tomto případě nelze použít zákon o kolektivním vyjednávání, posléze ho ale při rozhodování použil. Právní expert ČMKOS Vít Samek rovněž tvrdí, že se soudci nepokrytě přidali na stranu žalujícího. „Oni se posadili na křeslo ministra financí a dopracovali jeho návrh tak, aby získali důvod pro to, aby mu vyhověli,“ prohlásil Samek. „On tam nakonec ten soudce musel formulovat důvody, které vedly k tomu, že potom stávku zamítl, to znamená, šel tam na ten čas, formuloval tam dobré mravy, kterých se v žádném případě ministr Kalousek nedovolával a podobně,“ upřesnil.

Odboráři dnes zopakovali, že čtvrteční stávka bude masivnější, než měla být ta původní. Víkendové události a rozhodnutí soudu podle nich přilily olej do ohně a stávkovat teď chtějí i lidé, kteří původně chtěli stávce pouze vyjadřovat podporu. Stát bude veškerá železniční doprava – osobní a nákladní. Práci přeruší také zaměstnanci dopravních podniků v Praze a v Brně. Stávkovat chtějí taky dopraváci v Ostravě, kde přitom jiný protest skončil teprve před týdnem. Odboráři opakují, že půjde o největší protest v dějinách České republiky.

Česko zažilo velké stávky, nebyly ale celodenní

120 tisíc lidí by český rekord v účasti na stávce zřejmě nezlomilo. Protesty s velkou účastí však nebyly celodenní. Dosud největší protesty se v ČR uskutečnily v prosinci 1994 a v červnu 2008. Před více než 16 roky, 21. prosince 1994, se konala výstražná patnáctiminutová stávka v podnicích proti návrhu zákona o důchodovém pojištění. Podle odborů přerušilo tehdy práci na půl milionu odborářů a akcí na podporu požadavků Českomoravské konfederace odborových svazů se zúčastnilo přes milion a půl lidí. V červnu 2008 se do hodinové výstražné stávky proti vládním reformám zapojil skoro milion lidí, z toho 306 tisíc zaměstnanců na hodinu přerušilo práci.