Ze zvýšeného DPH nedostanou obce ani kraje nic

Praha -  Vláda zřejmě nedá ze zvýšeného DPH krajům a obcím žádné finance. Běžně přitom kraje dostávají z DPH téměř 10 procent a obce víc než 20 procent. Je proto možné, že kvůli nedostatku peněz a zdražení služeb budou chybět peníze na opravy silnic nebo na domovy důchodců. Vláda chce totiž vybrané peníze použít na důchodovou reformu. Zvýšení DPH od ledna 2012 už zřejmě nic nezabrání. Podporuje ho celá koalice a ta ho chce definitivně schválit během podzimu.

Kvůli vyšší DPH zaplatíme státu o dvě miliardy korun víc, které nám nikdo nevrátí, zlobí se hejtmani na ministra financí Miroslava Kalouska. A už teď hrozí, že na to doplatí statisíce Čechů. „Ministr financí jim vzkazuje: silnice budou ještě děravější, za vlaky zaplatíte víc, některé domovy seniorů se budou muset zavřít a kvalita zdravotní péče půjde taky dolů,“ upozorňuje hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD).

Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje:

„Záměr Nečasovy vlády změnit DPH tak, že daňové výnosy nebudou směřovány také do rozpočtu krajů měst a obcí a na druhé straně potrestání obcí a regionů, že zvýšená sazba dopadne na naše rozpočty, je velký malér.“

Zvýšení DPH se moc nelíbí ani pražskému primátorovi Bohuskavu Svobodovi (ODS), kterému bude kvůli návrhu vlády už příští rok chybět tři čtvrtě miliardy. „To může znamenat, že to budeme muset kompenzovat zvýšením sazby za některé služby, které poskytuje,“ dodal. Kraje s obcemi dostávají dohromady přes 30 procent z DPH. Původně tak měly ze zvýšení DPH získat  6,5 miliardy, což by jim vyšší náklady bohatě vynahradilo. Jenže tentokrát se vláda rozhodla, že krajům ani obcím nedá nic.

Kalousek: Každý z nás zaplatí o něco víc ve prospěch důchodců

Ministr financí Miroslav Kalousek ale tvrdí, že kraje, města i vesnice se musí s vyšší DPH vyrovnat. Stejně jako se s ní musí vyrovnat důchodci, nezaměstnaní nebo třeba rodiny s dětmi. Veškerý výtěžek z vyšší DPH si chce vláda nechat na zaplacení důchodové reformy. „Vyšší náklady ve prospěch důchodového účtu, to je právě princip celospolečenské solidarity. Každý z nás zaplatí o něco víc ve prospěch důchodců,“ míní ministr.