Na světové mocnosti padá stín ekonomického zpomalení

Peking – Problémy nemají jen malé ekonomiky na okraji eurozóny. Ze zpomalení oživení, které probíhalo v posledních dvou letech, mají teď strach i světoví velikáni. Jedním z nich je Čína. Její obyvatelé si totiž půjčují nejméně za uplynulé tři roky a menší počet úvěrů přispívá ke zpomalování ekonomiky. Aktuální informace z Číny však jen doplňují obrázek posledních týdnů. Ekonomický výhled Spojených států, Japonska i Evropy se zhoršuje.

Čína si na rozdíl od vyspělého světa umí se svými problémy poradit

Dalšímu růstu čínské ekonomiky překáží inflace i vyšší ceny bydlení. Největší asijské hospodářství už se tak netěší tak pevnému zdraví jako dříve. Číňané si například v prvních pěti měsících letošního roku půjčili o miliardu jüanů méně než před rokem a peněžní zásoba rostla nejpomaleji od roku 2008. 

Ekonom z Credit Suisse Hongkong Tchao Tung:

„Čínská ekonomika se ve 2. pololetí propadne. Pád to bude kontrolovaný, ale riziko tvrdého přistání se zvyšuje.“

Čínská ekonomika má ale stále ve srovnání s vyspělými zeměmi své výhody. „Má silné prvky centrálního řízení. To znamená, že Číňané mohou velmi účinně ekonomiku stabilizovat. Má také výhodu v tom, že v případě potřeby má velký objem hotovosti, který může použít na stabilizaci ekonomiky,“ tvrdí analytik České spořitelny Ľuboš Mokráš.

Problémy vyvrcholí v roce 2013

Mračna se ale stahují i nad většinou předních světových ekonomik. Vysoká nezaměstnanost sužuje Spojené státy, prohlubující se dluhová krize vévodí v Evropě a výpadek v mezinárodním obchodu způsobený březnovým zemětřesením stále ještě trápí Japonsko. Všechny tyto faktory přispívají ke zvyšující se nervozitě na trzích.

Profesor z New York University Nouriel Roubini:

„Světová ekonomika je velice křehká. Globální lídři před sebou tlačí obrovské dluhy. Tyto problémy vyvrcholí nejpozději v roce 2013.“

„Momentálně je velkým problémem řešení akutní situace v Řecku. Problematické jsou i Irsko a Portugalsko, a vyloučit nelze ani komplikace u dalších států, jako je třeba Španělsko,“ dodává Mokráš. V pondělí se například ceny cenných papírů zajišťujících investory pro případ neschopnosti splácení závazků vyšplhaly na historická maxima. Další růst ve vyspělých ekonomikách také naráží na nutná úsporná opatření a zvyšování daní. O zpřísnění fiskální politiky se otevřeně mluví i ve Spojených státech.

  • Společná unijní měna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2530/252901.jpg
  • Zajištění nesplácení závazků v Řecku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2635/263467.jpg