Řecko neplní cíle, rozpočtový deficit opět roste

Brusel – Řecká vláda ve čtvrtek splnila další podmínku pro novou finanční injekci, když schválila nový balík úsporných opatření a privatizaci za 50 miliard eur. Řeky čekají i další škrty. Vláda počítá, že díky úsporám a vyšším daním získá jen letos skoro 6,5 miliardy eur. Celkově jsou však snahy Atén marné. Rozpočtový deficit řecké centrální vlády se za prvních pět měsíců roku prohloubil o osminu na 10,28 miliardy eur (asi 247,9 miliardy korun). Země tak nesplnila prozatímní cíl stanovený v rámci podmínek záchranného programu. Ten předpokládal schodek ve výši 9,07 miliardy eur.

Recese se Řecka nechce pustit

Za špatným výsledkem podle ministerstva financí stojí recese, která je v Řecku delší, než vláda předpokládala. Zemi navíc vzrostly výdaje kvůli splátce dluhů státních nemocnic. Výdaje se zvýšily mimo jiné kvůli tomu, že stát zaplatil dluhy státních nemocnic. Vláda přitom dál snižovala objem veřejných investic. Ty se proti prvním pěti měsícům loňského roku snížily o 47 procent.

Hrubý domácí produkt Řecka se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 5,5 procenta, převážně kvůli zavádění dalších úsporných opatření. Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý týden zhoršily výhled řecké ekonomiky na letošní rok a nově předpokládají, že ekonomika vykáže propad o 3,8 procenta. Dosud počítaly s tříprocentním poklesem.

Atény se snaží, zatím ale marně

Řecko čeká výrazné snížení počtu státních zaměstnanců, restrukturalizace nebo uzavření veřejných podniků a změny v platbách sociálních dávek. Kromě privatizace počítá řecká vláda s omezením daňových výjimek a vyšší majetkovou daní. Nový plán má jen letos získat do rozpočtu 6,4 miliardy eur.

Vláda chce změny v parlamentu prosadit do konce měsíce. Proti úsporným krokům kabinetu v neděli v Aténách demonstrovalo 20 tisíc lidí. Řekové brojili hlavně proti nižším sociálním dávkám a zvyšování daní. „Volám znovu vedení všech politických stran ke spolupráci. Je před námi mnoho důležitých úkolů. Řešení musíme hledat společně, to je naše povinnost, a ne se soustředit na výsledek příštích voleb,“ prohlásil řecký premiér Jorgos Papandreu.

Bez nového ekonomického programu by Evropská unie a Mezinárodní měnový fond Řecku neuvolnily další splátku z loni schváleného úvěru. O tom dalším budou ministři zemí eurozóny jednat. Podle agentury Reuters bude Řecko v rámci druhého záchranného balíku zřejmě potřebovat až 120 miliard eur. Unijní představitelé budou hledat způsob, jak do záchrany Řecka zapojit soukromý sektor.

Demonstrace v Aténách
Zdroj: Kostas Tsironis/ČTK/AP