Na vakcíny chudým dětem poputuje přes 4 miliardy dolarů

Londýn - Dárci na londýnském summitu globální aliance slíbili rekordní 4,3 miliardy dolarů na očkování dětí proti nemocem, kterým je možné předcházet. Podaří se tak do roku 2015 zachránit víc než čtyři miliony dětí v rozvojových zemích, které by jinak zemřely. Nejvyšší částku poskytla Británie (1,3 miliardy dolarů) a zakladatel Microsoftu a filantrop Bill Gates (jednu miliardu dolarů).

Každým rokem umírá v řadě nejchudších zemích světa stále více než milion dětí na běžné nemoci, proti kterým existuje očkování. „Nelson Mandela jednou řekl – život, nebo smrt dítěte závisí na tom, zda se narodí v zemi, kde jsou vakcíny dostupné. Dnes můžeme pomoci ukončit tuto loterii,“ uvedl britský premiér David Cameron.

Očkovací programy globální aliance pro vakcinaci už zachránily pět milionů dětí za posledních deset let. Dárci na letošním summitu v Londýně slíbili více než čtyři miliardy dolarů na boj proti nemocem, jako jsou spalničky, žlutá zimnice, dětská obrna nebo třeba tetanus. „Po dnešní konferenci nové vakcíny zachrání každý rok milion dětských životů, a to je fenomenální věc,“ uvedl Bill Gates.

Peníze na vakcíny (zdroj: ČT24)

Miliardář a filantrop zároveň dodal, že pomoc stále není dostatečná a vyzval vlády světa, aby uvolnily prostředky na financování vakcín. Velké farmaceutické firmy už slíbily, že sníží ceny očkovacích látek pro rozvojové země. Nejdůležitější úkol globální aliance je překonat překážky v přístupu do těžko dostupných oblastí a dodat vakcínu dětem, které to nejvíce potřebují.

Nemocnice v Burkině Faso
Zdroj: ČT24
Vydáno pod