Nokia a Apple ukončily právní válku o patenty

Helsinky - Významní světoví hráči na trhu mobilních telefonů, Nokia a Apple, ukončili právní spory a stáhli vzájemné žaloby na porušování patentových práv. Americký Apple zaplatí finské Nokii nespecifikovaný jednorázový poplatek a pravidelně jí bude platit licenční poplatky za používání jejích technologií. Právní bitvy se v sektoru mobilních telefonů rozhořely poté, co si Apple svým iPhonem a Google softwarovou platformou Android ukrojily značné podíly na klíčovém trhu chytrých telefonů na úkor Nokie a dalších tradičních výrobců. Nokia na tomto poli ztratila iniciativu a pozici, což se negativně podepisuje na její ziskovosti a vyhlídkách.

„Apple a Nokia se dohodly na odstoupení od všech současných žalob a uzavřely licenční dohodu o vzájemném používání některých svých patentů,“ prohlásil mluvčí Apple. Dohoda se ale netýká většiny inovací, které zajišťují jedinečnost vlajkovým firemním telefonům iPhone, dodal.

Do právních sporů o patenty ve vysoce perspektivním segmentu „chytrých“ telefonů vstoupily společnosti v říjnu 2009, kdy Nokia předložila americkým soudům první žalobu na údajné nepovolené využívání jejích technologií v iPhonu. Apple na to reagoval protižalobami na Nokii. Obě firmy od té doby nahromadily v USA a Evropě stížnosti na desítky porušení patentových práv, kde šlo až o stovky milionů dolarů ročně na licenčních poplatcích.

Nokia po zveřejnění dohody prohlásila, že jí smír už ve druhém čtvrtletí zvýší její zisk. „Struktura dohody - jednorázová platba a trvalé licenční poplatky - naznačuje pro Nokii docela slušný výsledek,“ uvedl nezávislý specialista na patentové souboje Florian Mueller.

iPhone 4
Zdroj: ČT24/Apple
Vydáno pod