Sarkozy chce překazit volné počínání spekulantů na trzích komodit

Brusel – Podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho mohou za prudký růst cen potravin a energie, který nyní ohrožuje země i globální ekonomiku, spekulativní obchody. Na dnešní ekonomické konferenci v Bruselu proto prezident vyzval ke zpřísnění regulace spekulativních aktivit na trzích komodit. Podporu jeho názoru vyslovil i šéf Evropské komise José Manuel Barroso.

Regulace cen ropy a obilí pomůže rozvojovému světu

Teď chce Sarkozy získat podporu Evropské unie. Regulace by se podle něj měla zaměřit na ropu a obilí. Francie nyní předsedá skupině G20 a příští týden se v rámci tohoto seskupení nejvýznamnějších vyspělých a rozvojových ekonomik koná zasedání ministrů zemědělství. 

Nicolas Sarkozy:

„Jedním z hlavních nebezpečí, které dnes ohrožuje ekonomický růst, jsou rostoucí náklady komodit. Vedou k růstu inflace v rozvojových ekonomikách a může to zesílit i globální nerovnováhy.“

Francouzský prezident taktéž poukázal na potíže milionů chudých a riziko sociálních nepokojů v méně vyspělých zemích. „Dotýkáme se problému, který bude pravděpodobně životně důležitý,“ řekl Barroso na téže konferenci a mluvil o přílišné „financializaci“ trhů komodit.

Řešení růstu cen komodit je prioritou francouzského předsednictví skupině G20. U návrhů jako například omezení denních pohybů cen nebo objemu obchodních pozic však bude mít Francie potíže dosáhnout konsensu. Podobné plány EU již narazily na odpor ve Velké Británii a napětí v otázce regulace termínových trhů komodit se objevilo i ve vztahu se Spojenými státy.

Regulaci nakonec nahradí humanitární pomoc

Podle některých analytiků snaha Paříže o regulaci trhů komodit skončí určitou omezenou dohodou na ustavení humanitárních potravinových zásob v nejchudších světových oblastech a na zvýšení transparentnosti trhů. Obchodníci zřejmě budou muset regulační úřady informovat o svých pečlivě střežených obchodních pozicích.

Potravinová pomoc
Zdroj: ČT24