Kvůli stávce se omezí provoz škol, školek i zkoušky na VŠ

Praha – Kvůli čtvrteční stávce v dopravě se mohou školáci těšit na zkrácenou výuku nebo dokonce ředitelské volno, provoz ale omezují i školky. V Praze se proto zřizovatelé snaží zajistit aspoň provoz školních družin, aby děti měly hlídání, plánuje se také dřívější otevření dětských hřišť nebo programy v kulturních centrech. Stávka dopravců zasáhne i vysoké školy, například Univerzita Karlova ruší některé přijímací zkoušky.

„Připravujeme mimořádná opatření,“ potvrdil mluvčí Prahy 4 Michal Sochor. Výjimečně třeba od rána otevřou hřiště, která se obvykle otevírají až odpoledne, pro děti se chystají také programy v kulturních centrech. Mimo to bude zřízena linka pro seniory, kam si budou moci zavolat o dovezení nákupu nebo léků. „My jsme tu situaci nechali na ředitelích škol,“ uvedl místostarosta Prahy 2 Jan Pech (ČSSD). Pro školy, které nevyhlásily ředitelské volno, se prý snaží zajistit aspoň fungování školní družiny, aby měl děti kdo pohlídat.

Zavřená školská zařízení přitom mohou zkomplikovat život rodičům zejména malých dětí. Například vinohradská mateřská škola v Koperníkově ulici doporučila, aby děti ten den do školky nechodily, není totiž jisté, kolika učitelkám se podaří dojet do práce.

Komplikace ale nastaly i vysokým školám, například na Univerzitě Karlově se měly ve čtvrtek konat „přijímačky“ na devět fakult, sjedou se na ně přitom uchazeči z celé republiky. Husitská a Katolická teologická fakulta, Pedagogická a Právnická fakulta proto zkoušky ruší a přesunují na příští týden. Ti, kteří se nedostaví na přijímací zkoušky Fakulty humanitních studií, 1. a 2. lékařské a Filozofické fakulty budou automaticky omluveni a mohou přijít na náhradní termín. Problémy hlásí i Konzervatoř Jaroslava Ježka, členové jejího jazzbandu se nemají jak dostat na zkoušky se sólisty na chystaný sobotní koncert k poctě Jiřího Voskovce na festivalu United Islands.