Poslední Nečasův pokus o odvrácení stávky zkrachoval

Praha - Ani jednání tripartity, které narychlo svolal premiér Petr Nečas (ODS), stávce nezabránilo. Premiér přesto přislíbil odborářům, že se odloží projednávání zdravotnické reformy ve sněmovně tak, aby měly odbory dostatek prostoru s vládou o podobě reformy jednat. Podle Nečase ovšem stávka sociálnímu dialogu nepomůže ani nezabrání realizaci reforem. Pouze podle něj vyostří politickou situaci v zemi. Na stranu odborů se naopak staví opoziční ČSSD a KSČM.

Jednání tripartity kýžený výsledek v podobě zrušení čtvrteční stávky nepřineslo, přestože k němu premiér i zaměstnavatelé odboráře vyzývali. „Tato stávka nepřinese České republice nic dobrého. Přinese jen zvýšené politické napětí a především výrazné hospodářské škody. Ty škody budou dosahovat řádu miliard korun,“ prohlásil Nečas po jednání tripartity. Vláda podle něj bude v reformách pokračovat bez ohledu na plánované protesty.

Jaroslav Pejša, předseda Odborového sdružení železničářů:

„Zítra stávka bude. Jeden den nepohody se určitě vyplatí, aby to potom bylo lepší několik desítek let.“

Odbory na jednání přislíbily, že udělají vše proto, aby stávka proběhla v klidu. „My jsme garantovali, že uděláme všechno proto, abychom zamezili jakékoliv provokaci, abychom zamezili jakémukoliv poškození zdraví,“ uvedl Josef Středula z odborového svazu KOVO.

Podle šéfa Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka bude další postup odborů záležet i na tom, zda poslanci na premiérův návrh odsunout projednávání zdravotnické reformy přistoupí. Podle předsedy Odborového sdružení železničářů Jaroslava Pejši se v podstatě o žádný ústupek vlády nejedná.

Jednání o stávce na tripartitě zkomplikoval mimo jiné fakt, že protest nesvolala žádná z odborových centrál, ale suverénní svazy, které na tripartitě nebudou. „Předseda vlády od soboty ví, že stávku vyhlásilo 13 suverénních odborových svazů a z nich většina není ani v Asociaci samostatných odborů ani v ČMKOS. To znamená, na tripartitě se tohle řešit nedá,“ upozornil Pejša.

Nečas sliboval i změkčení důchodové reformy

Luděk Niedermayer, analytik společnosti Deloitte

„Když půjdete po detailech reforem, tak zjistíte, že vliv na životy lidí je velmi malý. (…) Dopady se počítají na koruny na tu či onu stranu.“

Premiér Nečas ve snaze odvrátit stávku už včera slíbil odborům ústupky v důchodové reformě. Zastavit by se mohlo zvyšování věku odchodu do penze, a to na 67 letech. Jenže odbory to zřejmě neuspokojí a stávka se s největší pravděpodobností uskuteční. „To jsou tak kosmetické ústupky. Když někdo řekne, že se přestane zvyšovat věk pro odchod do důchodu v roce 2041, to může udělat kterákoliv vláda, která po této vládě přijde,“ zdůraznil Pejša, který považuje za nedostatečnou i dnešní dohodu o odsunutí projednávání zdravotnické reformy ve sněmovně.

ČSSD: Nečasovy ústupky? Pouhý trik

K odložení projednávání zdravotnické reformy má výhrady také opozice. „Já si myslím, že je to ze strany pana premiéra Nečase pouze trik. Využívá toho, že lidé neznají proceduru jednání Poslanecké sněmovny. Navíc platí, že už byly podány pozměňovací návrhy a vládní koalice nejeví žádné znaky toho, že by chtěla ustoupit ze svého plánu na rozdělení zdravotní péče na péči pro bohaté a pro ostatní,“ podtrhl v rozhovoru pro ČT24 předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Skutečný význam v diskusi o zítřejší stávce by podle něj mělo jedině úplné stažení reformních zákonů a jejich opětovné projednání na půdě tripartity.

Stávka má podporu také v řadách komunistů. Vláda, která je zmítána svými vlastními aférami, podle nich už není schopna řídit stát. „V současné době občanům České republiky nezbývá než využít své ústavní právo nejen na stávku, ale případně i ústavní právo na odpor proti těm, kteří porušují ty nejzákladnější práva občanů České republiky a kteří by chtěli demokratický systém přetvořit na systém jenom pro sebe,“ zdůraznil předseda KSČM Vojtěch Filip.

Nevyjedou vlaky, někde ani MHD

Zítřejší stávka zmrazí na 24 hodin provoz na železnici. Nevyjedou vlaky Českých drah, mezinárodní rychlíky zůstanou stát na hranicích. Vláda chce na železnici nasadit mimořádnou autobusovou dopravu. 200 autobusů by měli dodat soukromí dopravci, 150 autobusy by mohlo pomoci ministerstvo obrany. Bude to ale jen kapka v moři. Na plnohodnotné nahrazení železnice by bylo podle Českých drah třeba až deset tisíc autobusů.

Detaily stávky se dolaďují i v jednotlivých městech. Omezení by se měla dotknout pražské dopravy, stávkující ale podle odborů nezablokují důležité pražské ulice. Místo toho zorganizují protestní pochod Prahou. Vydají se
v 8:00 z Tyršovy ulice na mítink na Palackého náměstí. Odtud půjdou k
ministerstvu financí a Úřadu vlády, kde složí balíky slámy. Pokračovat pak
budou k Hradu. Premiér Nečas odstoupení odborů od blokády ocenil. „Jsem velice rád, že jsme dospěli k dohodě, že není zájem blokády dělat,“ uvedl.

Zástupci města se s odboráři domluvili na tom, že nejvytíženější linky budou během dopravní špičky normálně jezdit. „Aspoň v nějakém rozsahu umožníme Brňanům cestovat, protože to nejsou pro nás ti, se kterými bychom se chtěli přít,“ prohlásil předseda odborové organizace Libor Weinstein. Odboráři se s vedením města ale neshodli na provozu MHD mimo dopravní špičku. V méně exponované době tak jezdit nebude nic.

Autobusy by se naopak podle informací České televize vůbec neměly zastavit na Plzeňsku. Řidiči se tam ke stávce připojí jen symbolicky. Stávka by neměla omezit také MHD ani linkové spoje v Královehradeckém kraji. Na Zlínsku jsou dokonce autobusoví dopravci připraveni posílit spoje, a částečně tak nahradit zastavenou železniční dopravu.

Vydáno pod