Facebook zamíří na burzu

New York – Už na začátku příštího roku by mělo být možné investovat do akcií sociální sítě Facebook. Informovala o tom americká stanice CNBC. O vstup na burzu Facebook zažádá letos na podzim. O hladký průběh emise se postará banka Goldman Sachs. Tím, že budou akcie nejrychleji rostoucí americké technologické společnosti veřejně obchodovatelné, by mohla její hodnota vzrůst na 100 miliard dolarů.

Wall Streetu se zřejmě hned zkraje příštího roku splní jeho tajný sen – Facebook zamíří na burzu. Primární emise akcií (IPO) sociální sítě, která nyní sdružuje přes 650 milionů aktivních uživatelů, je jednou z nejnedočkavěji vyhlížených emisí od vstupu Googlu na burzu v roce 2004. Facebook se nicméně stále odmítá k přesnému načasování svého vstupu na burzu vyjadřovat. Prezident firmy Sheryl Sandberg pouze uvedl, že IPO facebooku je nevyhnutelná a označil ji jako další věc, ke které dojde.

Internetové společnosti v poslední době vstupují na burzu stále častěji. Koncem května uvedla své akcie na newyorskou burzu například sociální síť LinkedIn, který sdružuje uživatele podle profesního zájmu. Začátkem června přispěchal s primární emisí akcií i největší slevový portál na světě Groupon. Na seznamu kandidátů, kteří by v brzké době mohli rozšířit nabídku veřejně obchodovaných společností, je také Twitter nebo tvůrce her Zynga.

Někteří analytici ovšem varují před současnou mánií okolo sociálních sítí a přirovnávají ji k technologické bublině z konce devadesátých let. Její splasknutí se na počátku nového milénia podepsalo na zpomalení celé americké ekonomiky.

Sociální síť Facebook založil Mark Zuckerberg. Původně byl jeho systém přístupný pouze studentům Harvardovy univerzity. Teprve od roku 2006 se může uživatelem sítě Facebook stát každá osoba starší 13 let. Uživatelé mohou prostřednictvím Facebooku komunikovat, sdílet své fotografie nebo internetové odkazy a také se mohou připojit k různým skupinám.

Generální ředitel sítě Facebook Mark Zuckerberg
Zdroj: ČT24
Vydáno pod