ECM nesmí prodávat majetek

Praha - Zadlužená developerská společnost ECM Real Estate Investments (ECM) nesmí prodávat majetek firmy. Městský soud v Praze dnes vydal předběžné opatření, které ECM tento postup zakazuje. Návrh v úterý podala skupina věřitelů ECM a rozhodnutí pak soud zveřejnil v insolvenčním rejstříku. Naopak soud zamítl další návrh věřitelů na omezení práv a povinností ECM v dceřiných společnostech.

Firma podle dnešního rozhodnutí nesmí nakládat s majetkem za více než 150 tisíc korun bez souhlasu insolvenčního správce, a to do té doby, než se rozhodne o způsobu řešení úpadku ECM. Pokud bude chtít ECM manipulovat s majetkem za víc než pět milionů korun, bude už potřebovat souhlas prozatímního věřitelského výboru.

Věřitelé se bojí, že se ECM zbaví projektů na Pankráci

Na druhou stranu soud zamítl další návrh věřitelů, aby insolvenční správce Ivo Hala mohl jménem ECM vykonávat práva a povinnosti firmy v dceřiných společnostech ECM. Skupina věřitelů se obává, že ECM chce i po vyhlášení úpadku pokračovat v prodeji svého majetku nebo aktiv dceřiných společností. Týká se to například kancelářských projektů City Deco a City Element v Praze na Pankráci nebo podílu ECM v obchodním centru v Číně.

Věřitelé opírají své obavy také o tvrzení, že ECM už po zahájení insolvenčního řízení prodala podíly v některých dceřiných firmách. Poukázali na transakce se společnostmi Palisády, ECM Byty nebo Empiria Building. Podíly ECM v těchto firmách získala společnost Torsar za jednu korunu, uvádí věřitelé.

Podpis pod návrhem na předběžné opatření otiskly firmy Glancus Investments ze skupiny PPF, Česká spořitelna, zástupce držitelů dluhopisů Astin Capital Management a Volksbank CZ.

Developer ECM, známý hlavně výstavbou výškových budov v Praze na Pankráci, je od května v úpadku. Dlouhodobé závazky firmy činí 165,9 milionu eur, tedy asi 4,1 miliardy korun. Většinu dluhu tvoří závazky z vydaných dluhopisů. ECM chce řešit své zadlužení reorganizací firmy, což navrhuje i Česká spořitelna a Volksbank CZ. Glancus Investments navrhuje konkurz.

Projekt developerské společnosti ECM
Zdroj: ČT24/ECM