Okamura: Škoda, že stávka je v nejvyšší turistické sezoně

Praha – Od dnešní půlnoci se Česká republika nachází ve stávce v dopravě. Vlaková doprava se po dnešní půlnoci zastavila celoplošně, autobusové spoje také částečně stojí a městská hromadná doprava v mnoha městech jezdí omezeně. To všechno má vliv na život rezidentů, ale i na vliv turistů. Podle odhadů tak český cestovní ruch utrpí značné ztráty. Letiště Praha od rána funguje bez obtíží včetně dopravy z a na letiště.

Podle analýzy Asociace českých cestovních kanceláří a agentur má dnes do České republiky přicestovat na patnáct tisíc turistů. Mluvčí asociace Tomio Okamura konstatoval, že osmdesát procent z těchto turistů přijíždí do Česka individuálně, tedy bez využití služeb cestovních kanceláří. Z toho vyplývá, že informovanost přijíždějících turistů o dnešní stávce je mizivá.

Stávka tak může mít vcelku negativní důsledky na cestovní ruch. Důvodem budou podle Okamury špatné reference při jejich návratu domů. Samotný fakt, že například polovina turistů, kteří cestují do České republiky, přilétají na pražské ruzyňské letiště a nemají informace o stávce, vyvolá chaos. MHD v Praze sice částečně jezdí, ale turisté se s obtížemi budou dostávat do míst, které mají v plánu navštívit.

Provoz ruzyňského letiště je naprosto plynulý

Podle dosavadních informací zatím ruzyňské letiště funguje naprosto bez potíží. Mulvčí Letiště Praha Michaela Lagronová tuto informaci potvrdila s tím, že v ranních hodinách zasedal i krizový štáb, ale pro plynulost provozu byla jeho schůze po několika málo minutách ukončena. Informace o stávce zprostředkovává letiště turistům prostřednictvím hlášení a webových stránek.

Dopravu na a z letiště zajišťuje kyvadlová doprava, kterou mohou využívat jak zaměstnanci letiště, tak i turisté s platnou letenkou nebo zaplacenou dovolenou. Pražská MHD ale také částečně funguje, tudíž na letiště jezdí pravidelné linky z Dejvic a Zličína. Z Dejvické obsluhovala dopravu pravidelně linka MHD číslo 119 a z Hlavního nádraží linka 100. V případě, že by se situace zhoršila, je na letišti připravena řada taxikářů, kteří pro dnešní den posílí.

Na autobusy ale spoléhal málokdo, většina lidí se nechala odvést někým z rodiny nebo přijeli taxíkem. „My jsme jeli už radši včera a přespali jsme na hotelu. Vyjeli jsme už ve dvě hodiny ráno, jsme z Vysočiny, ale cesta byla dobrá,“ uvedla jedna z cestujících.

Letiště
Zdroj: Isifa/Rex Features/Miniatur Wunderland